Morfin har främst en lugnande och avslappnande effekt och kan vara ett bra alternativ när förlossningens första fas, latensfasen, blir extremt långdragen eller om kvinnan inte har fått sova ordentligt på flera dygn.
Ibland ges morfin också till kvinnor som har besvärliga förvärkar, så kallade pinvärkar, som inte är aktiva förlossningsvärkar. Morfinet kan hjälpa kvinnan att slappna av och sova en stund.
Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt.
Morfin ges med en spruta i skinkan eller lårmuskeln. Effekten sitter i ungefär två till tre timmar. Morfinet går även över till barnet men försvinner från barnets kropp inom ett dygn. Det innebär att effekten oftast hinner upphöra innan barnet föds.
Du kan bli trött och illamående, kräkas och få minnesluckor. Barnet kan bli slött och få nedsatt andning. Morfinet kan även påverka barnets förmåga att ta sig till bröstet och amningen kan fungera sämre. Om barnet skulle visa sig vara påverkat av morfinet kan man ge läkemedel som hämmar effekten.
Undrar du över något kring smärtlindring vid förlossning? Fråga din barnmorska på barnmorskemottagningen eller kontakta din förlossningsklinik.
Du kan också fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.