Inom mödrahälsovården arbetar barnmorskor. Barnmorskan är i grunden en sjuksköterska som vidareutbildat sig till barnmorska. I sitt arbete möter hon dagligen kvinnor i alla åldrar från tonåren till klimakteriet.
Barnmorskan kan hjälpa till med hälsovård och kontroller under graviditet, ge preventivmedelsrådgivning och ta cellprov för att upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen för att förebygga livmoderhalscancer.
Mottagningarna inom mödrahälsovården brukar kallas barnmorskemottagning eller mödravårdscentral, MVC. Barnmorskemottagningen har öppet dagtid. De flesta mottagningar vill att du ringer och bokar en tid innan du kommer. Många har också öppen mottagning på vissa tider då du kan komma utan att ha beställt tid. All rådgivning och testning hos mottagningen är gratis och de som arbetar här har tystnadsplikt. På varje barnmorskemottagning finns det även möjlighet att få träffa en läkare.
Med barnmorskan samråder du också om var du ska föda ditt barn. Det val du gjort skrivs sedan in i journalen.
Alla kvinnor som väntar barn har rätt till kostnadsfri mödrahälsovård. Du kan välja vilken barnmorskemottagning du vill gå till. Ibland kan en mottagning ha så mycket att göra att de inte kan ta emot dig och då får du välja en annan mottagning. Du kan också byta barnmorskemottagning under graviditeten om du inte är nöjd.
På barnmorskemottagningen kan du även göra ett kostnadsfritt graviditetstest.
Under graviditeten får du göra flera besök på barnmorskemottagningen. Det första besöket sker oftast i vecka 6–12. Även din partner kan vara med vid besöken. Vid kontrollerna undersöks du av barnmorskan, som tar olika prover på dig för att kontrollera att du och barnet mår bra. Bland annat kontrolleras blodtryck, blodvärden, livmoderns tillväxt och barnets hjärtljud. Du får även lämna urinprov. På mottagningen arbetar även läkare som du har möjlighet att träffa om du behöver och om det rör din graviditet.
Om du är förstföderska besöker du barnmorskemottagningen ungefär en gång per månad från graviditetsvecka 20 och om du är omföderska från vecka 25. Från vecka 30 besöker du mottagningen varannan vecka.
Alla kvinnor erbjuds att göra en undersökning med ultraljud under graviditetsvecka 16-20 för att man ska kunna beräkna datumet för förlossningen. Ultraljudet kan även visa om du bär på fler än ett barn. Vissa allvarliga missbildningar hos barnet kan upptäckas i samband med undersökningen. Du väljer själv till vilken ultraljudsmottagning du vill att barnmorskan ska skicka remissen. Undersökningen är frivillig och kostar ingenting.
Under graviditeten erbjuder mödrahälsovården föräldragrupper. Det sker oftast i smågrupper och ibland i form av föreläsningar med fler åhörare. Ämnen som tas upp är bland annat graviditet, förlossning, amning, den första tiden efter att barnet är fött, föräldraskap och relationer. Gruppen träffas ett antal gånger under graviditeten och ibland även efter att barnet är fött. Om du är ensamstående eller om din partner inte kan följa med på utbildningen kan du ta med dig någon närstående.
En del mödravårdscentraler ordnar också träffar som riktar sig speciellt till blivande pappor. Fråga din mottagning.
Inom tio dagar efter att barnet är fött har du en uppföljande kontakt med din barnmorska. Mödrahälsovården erbjuder ett så kallat eftervårdsbesök, två-tre månader efter att du fött barn. Vid det besöket kan du också få hjälp med preventvmedel om du önskar.
Hos barnmorskan får du gratis rådgivning om preventivmedel och hjälp med att prova ut ett preventivmedel som passar dig. Många mottagningar har öppen mottagning på vissa tider då du kan komma för rådgivning utan att beställa tid.
Barmorskemottagningen gör också gynekologiska hälsoundersökningar. Du kan också få hjälp med test för olika könssjukdomar som till exempel klamydia. Kvinnor som är mellan 23 och 60 år kallas med jämna mellanrum till cellprovtagning för att man ska kunna upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen och förebygga livmoderhalscancer.