Det man i dagligt tal kallar för mjölkstockning (Mastit) innebär komplikationer av olika svårighetsgrad i bröstet. Det är en åkomma som många ammande kvinnor drabbas av. Ett avflödeshinder i en eller flera mjölkgångar uppstår och mjölken kan inte passera utan "stockar" sig. Om mjölkstockningen inte behandlas på rätt sätt kan den övergå i en bröstinflammation som vid enstaka tillfällen kan utvecklas till varbildning, en så kallad bröstböld.
Bröstkomplikationer vid amning är inte ovanligt.
Du kan få bröstkomplikationer (mjölkstockning) i olika svårighetsgrad och det som många kallar för mjölkstockning är egentligen flera olika problem som kan delas in i fyra olika stadier.
1. Mjölkstockning
Mjölkstockning uppstår vid avflödeshinder i en eller flera mjölkgångar. Mjölken kan inte passera utan "stockar" sig. Det enda symtomet kan vara en förhårdnad i bröstet som de flesta inte ens märker och som ofta försvinner av sig självt vid fortsatt amning.
2. Bröstinflammation
Mjölkstockning kan ibland utvecklas vidare till en bröstinflammation, även kallad inflammatorisk mastit. Inflammationen uppstår när mjölken på grund av ett avflödeshinder pressas ut i den omgivande vävnaden. En eller flera förhårdnader kan kännas i bröstet, ibland med temperaturstegring. Sjukdomskänsla kan komma plötsligt och du kan känna dig dålig.
3. Bröstinfektion
Vid en bröstinfektion (infekterad mastit) har det kommit in bakterier i bröstet. Det kan vara svårt att avgöra om bröstinflammationen är infekterad. Ett tecken kan vara att det finns sår och sprickor på bröstvårtan. Även en eller flera förhårdnader kan kännas i bröstet. Det är vanligt med hög feber. Mammor med bröstinfektion behandlas ofta med antibiotika för att vara på den säkra sidan.
4. Bröstböld
En bröstinflammation kan övergå till en bröstböld, det vill säga att det bildas var i bröstet. Om mjölkstockningen och bröstinflammationen behandlas minskar risken för bröstböld.
Vanliga symtom på bröstböld är att febern går ner efter bröstinflammationen och du känner dig bättre. Det infekterade stället känns mjukt, men med fingret kan du känna att det finns var under huden och när du trycker blir det en fördjupning en stund. Bröstet gör intensivt ont och en gulgrå skugga kan synas på bröstet. Huden kan vara spänd och glansig. Detta tillstånd kräver ofta läkarvård och antibiotikabehandling och ibland även sjukhusvård.
Har du haft stockningar eller bröstinflammation tidigare bör du vara extra uppmärksam på förhårdnader i bröstet. Tag kontakt med din BVC för vidare rådgivning. Om tillståndet inte går över efter ett par dagar eller att det förvärras med sjukdomskänsla, hög feber och smärta bör du ta kontakt med en amningsmottagning eller vårdcentral för ny bedömning.
Du kan fråga din BVC-sjuksköterska om råd.
Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel vid mjölkstockning enligt Kloka Listan.