Missfärgade tänder kan bero på olika saker. Om tanden är skadad kan den ändra färg. En del mat och dryck liksom tobak och vissa läkemedel kan ge missfärgade tänder. Det går att få vitare tänder genom att missfärgningarna tas bort eller genom blekning. Hör med din tandläkare vad som kan vara lämpligast för dig.

Missfärgade tänder kan bero på flera olika saker. Det är dock vanligt att tänderas färg ändras med åldern och blir mörkare. Alla människor har av naturen också olika färg på sina tänder.

En skadad pulpa kan ge missfärgning inifrån tanden. Missfärgningen kan sitta olika djupt i tanden. Tändernas ytor kan missfärgas av tobak, rödvin, te, vissa kryddor och färgämnen i mat. Du kan också få missfärgningar av vissa läkemedel och av olika sorters missbruk.

Förebyggande

Du kan påverka din tandfärg genom att hålla tandytan ren. En tandhygienist kan hjälpa dig att putsa bort tandsten och beläggningar som du inte får bort med tandborsten. Missfärgningar som sitter djupare kan du inte själv ta bort.

Fråga om råd

Har du frågor om missfärgade tänder eller hur de kan bli vitare kan du kontakta din tandläkarmottagning. Du kan söka en tandläkarmottagning genom att klicka på länkarna till Folktandvården eller Privattandläkarna till höger.

Undersökning

Tandläkaren undersöker att tänder och tandkött är friska. Gamla missfärgade fyllningar bör göras om för ett bra resultat. Det är emaljen man bleker, så kronor, fyllningar och porslinsfasader behåller sin färg.
Vissa typer av missfärgningar kan vara svåra att bleka utan att det blir fläckigt. Det är lättare att bleka gultonade tänder, medan gråtonade är svårare.

Behandling

Det går att få vitare tänder genom att missfärningar avlägsnas. Om detta inte räcker kan man prova blekning. En tandläkare behöver först kontrollera att blekning är en lämplig metod för just dig. Det finns olika blekningsmetoder:

  • tandläkaren bleker enstaka tänder inifrån
  • tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska bleker med blekgel eller laser.

Blekning hemma

Först putsas tandytorna rena från beläggningar. Avtryck tas av käkarna för att göra mjuka skenor. Skenorna liknar tandskydd men är smidigare i formen. De används på natten och håller blekgelen på plats runt tänderna. Du får noggranna instruktioner hur du ska göra. Det är viktigt med efterkontroll av tänder och tandkött.
Hemmablekning innebär oftast tre besök hos tandvården, efterkontrollen inräknad.

Blekning enstaka tand

Behandlingen görs hos tandläkaren. Tanden borras upp på baksidan, och blekmedel placeras inuti tanden. En provisorisk fyllning tätar. Efter en till två veckor kan behandlingen behöva upprepas. När blekningen är klar, görs en tät plastfyllning på baksidan.

Blekning med laser

Görs av tandvårdspersonal efter noggrann puts. Tänder och tandkött måste vara friska. Behandlingen är klar på ett besök, men kan behöva upprepas om man vill bleka mycket. Laser gör inte ont.

Kostnad

Blekning av olika slag ersätts inte av tandvårdsförsäkringen, utan du betalar hela kostnaden själv. Hör med mottagningen vad behandlingen kostar.

Risker

De blekmetoder som används av tandvården betraktas som ofarliga. Allergier mot blekgel kan förekomma, men är sällsynt. Blekning gör inte ont, men tänderna kan vara känsliga för varmt och kallt efter blekning med gel. Det går över efter någon dag.
Blekning ska alltid utföras i samråd med din tandläkare. Se upp med blekmedel som säljs i butiker och på skönhetssalonger. De kan vara starka och skada emalj och slemhinnor.

Om du har isande tandhalsar, blottlagda rotytor, borstskador och tunn emalj till exempel på grund av frätskador, som du kan få av sura ämnen i mat och dryck, bör du i regel inte bleka dina tänder. Risken för isningar ökar.

Du bör inte heller bleka tänderna om du är gravid eller ammar.

Sök vård

  • Om du har besvär som inte går över efter något dygn.
  • Om du ser förändringar på slemhinnor och tandkött som inte försvinner inom någon dag.

Adress och telefonnummer till en tandläkarmottagning hittar du genom att klicka på länkarna till Folktandvården eller Privattandläkarna uppe till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.