Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det viktigaste symtomet vid migrän är attacker av svår huvudvärk. De kan bland annat utlösas av stress, sömnbrist, fasta, viss mat och - hos kvinnor - hormonförändringar. Migrän går inte att bota, men det finns effektiva läkemedel som hjälper mot huvudvärken.
Migrän drabbar nästan var femte kvinna och var tionde man. Besvären börjar som regel före 40 års ålder och minskar oftast efter klimakteriet eller efter 60-årsåldern. Även barn kan ha migrän, men det är ovanligare. Cirka 70 procent av dem som drabbas av migrän har en nära anhörig som också lider av sjukdomen.
Orsaken till migrän är inte helt klarlagd, men sjukdomen är till cirka 50 procent ärftligt betingad. Huvudvärken beror på att stora blodkärl runt hjärnan blir vida, svullna och smärtkänsliga på grund av att nervändar runt blodkärlen läcker ut retande ämnen. Det ger den pulserande värken som är typisk för migrän. Detta styrs från hjärnan, men hur det startar vet man inte.
Somliga får bara någon enstaka attack under en hel livstid medan andra drabbas varje vecka.
Vissa känner i förväg när en migränattack är på väg. Ungefär ett dygn innan huvudvärken bryter ut kan man till exempel känna sig irriterad, hyperaktiv eller sugen på sötsaker.
Efter migränattacken kan man känna sig trött, lättirriterad och apatisk eller mörbultad.
Ungefär 30 procent av alla drabbade har migrän med så kallad aura. Det innebär att man får vissa neurologiska symtom innan migränhuvudvärken kommer. Den vanligaste typen av aurasymtom är övergående synrubbningar. Man kan till exempel se blixtar eller sicksackmönster framför ögonen samtidigt som synfältet blir mindre. Andra aurasymtom kan vara känselstörningar som stickningar och domningar i handen, fingrarna eller kinden eller försämrad talförmåga.
En del migränpatienter får alltid aurasymtom före migränhuvudvärken medan andra bara får det ibland. Vissa får aurasymtom men ingen huvudvärk efteråt.
Migrän går inte att bota, men det finns mycket du kan göra själv för att minska antalet attacker. Till stor del handlar det om att komma underfund med vad som framkallar attackerna och undvika de faktorerna så gott det går.
Är du osäker på vad som framkallar attackerna kan du föra huvudvärksdagbok. Där antecknar du när du får attacken, var i huvudet det gör ont, hur intensiv smärtan är, om du tagit några läkemedel och vad som kan ha utlöst huvudvärken. Då kan du lättare hitta samband och mönster i dina besvär.
För att förebygga attackerna bör du också se över din Paulina, som fick migrän vid 17 års ålder, hanterar sina migränanfall.