När du är gravid får barnet all energi och näring genom dig. Då är det extra viktigt att du äter tillräckligt med näringsrik mat för att du själv och ditt växande barn ska må bra. Allra bäst är att du äter frukost, lunch, middag och några mellanmål varje dag. När du äter regelbundet fördelas energi och näringsämnen över hela dagen. Då håller blodsockret en jämnare nivå och suget efter att småäta minskar. Om du mår illa kan det kännas bättre när du äter flera mindre måltider.
Det är bra att variera innehållet i måltiderna för att både du och barnet ska få de näringsämnen ni behöver. Det räcker med att äta allsidigt för att ni båda ska få tillräckligt med vitaminer och mineraler. Försök att välja mat som är rik på vitamin D, omega 3-fett, folat/folsyra och järn.
Lunch och middag bör innehålla alla Tallriksmodellens delar i lagom portioner. Det ger en bra balans mellan olika näringsämnen om du fyller ¾ av tallriken med potatis/pasta/ris och grönsaker/rotfrukter. Fyll resten av tallriken med kött, fisk, ägg eller ett vegetariskt alternativ. Dricka gärna vatten både till maten och när du är törstig.
Ät gärna varje dag:
Det är bra om frukost och mellanmål innehåller något ur varje grupp nedan:
Järn behöver du extra mycket av för den ökade blodbildningens skull. Det finns i kött, leverpastej, blodpudding, fullkornsbröd, torkade bönor, linser och ärter. Kroppen har lättare att ta upp järn i maten om du samtidigt äter livsmedel med vitamin C, till exempel grönsaker och frukt. En del behöver extra järn i form av kosttillskott. På mödravården kontrolleras dina blodvärden regelbundet och barnmorskan ordinerar järntabletter om det behövs.
Folsyra är ett B-vitamin som behövs för fostrets utveckling och din egen blodbildning under hela graviditeten. Folsyra är också viktigt att få i sig redan innan man blir gravid. Därför är det bra att tänka på att äta frukt, gröna grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkornsbröd om man planerar för en graviditet. 400 mikrogram folsyra per dag rekommenderas ända fram till tolfte graviditetsveckan. Det är för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Folsyra som kosttillskott finns att köpa på Apoteket. Prata med din barnmorska om du vill veta mer.
Vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium och är därför viktigt under graviditeten. Vitamin D bildas naturligt när man är ute i solen. Under vinterhalvåret räcker inte dagsljuset till för att bilda tillräckligt med vitamin D i kroppen. Då är det extra viktigt att få i sig vitamin D genom kosten. Fisk - speciellt fet fisk - innehåller vitamin D, liksom ägg. En annan viktig källa är mjölkprodukter berikade med vitamin D, som lätt- och mellanmjölk, lättfil och de flesta margarinsorter.
Fleromättat fett är viktigt för barnets utveckling. Överhuvudtaget har fettkvaliteten stor betydelse både för din och barnets hälsa. Det nyttiga fleromättade fettet finns bland annat i fet fisk som lax, makrill och sill, och även i rapsolja, valnötter och flytande margarin. För att minska på det mättade fettet som kan vara skadligt för hälsan bör du välja magra mjölk- och charkprodukter.
Jod är viktigt både för din och barnets sköldkörtelfunktion. Använd därför bara hushållsalt som är jodberikat, men du behöver inte salta extra på maten. Många ört-, fling- och mineralsalter innehåller inte jod.
När du är gravid behöver du mer kalcium än vanligt. Det behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du bland annat från mjölkprodukter som mjölk, fil och ost, Cirka 5 dl mjölk – gärna lättmjölk - och några skivor mager ost varje dag räcker för dagsbehovet. Kalcium får du också i dig när du äter sardiner, räkor och grönkål.
Fisk och skaldjur är rika på vitamin D, jod och selen, som kroppen behöver när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller även omega 3-fett. Därför är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan, du kan välja både bland magra och feta sorter.
All odlad fisk, Alaska pollock, ansjovis, fiskbullar, fiskpinnar, flundra, hoki, kolja, kummel, lax och laxfiskar, lutfisk, makrill, pangasiusmal, rödspätta, sardiner, sej, sik, sill, tonfisk på burk, torsk, med flera.
Blåmusslor, hummer, krabba (det vita köttet), kräftor, pilgrimsmusslor, räkor,
Observera! Några få fisksorter kan ha höga halter av kvicksilver eller dioxin och du bör inte äta dem mer än några gånger per år. Det gäller särskilt för strömming, abborre, gädda och gös.
Du bör inte banta under graviditeten, eftersom det kan skada både dig och ditt barn. En risk med bantning är att den frigör miljögifter som lagrats i fettvävnaden i din kropp.
Om du är rädd för att gå upp onödigt mycket i vikt kan du tänka på att äta näringsrik mat på regelbundna tider och undvika sötsaker och onödiga kalorier. Försök också att röra på dig minst 30 minuter om dagen. En lagom viktuppgång minskar också risken för graviditetsdiabetes, högt blodtryck och för en bestående övervikt. Vad som är lagom beror på hur mycket du vägde innan du blev gravid.
Många kvinnor mår illa under första delen av graviditeten och kan därför ha svårt att äta. Oftast är det ingen fara, eftersom fostret får vad det behöver från de näringsreserver som är lagrade i kroppen. Om illamåendet fortsätter efter de tre första månaderna, eller om du är orolig, bör du ta upp det med din barnmorska.
Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Rådgör med din barnmorska eller läkare innan du använder sådana produkter.
Om du undrar över något barnmorskemottagning.