Springmasken är den vanligaste tarmparasiten i Sverige. Den är ofarlig, men orsakar en infektion som gör att det kliar i stjärten. Det är främst barn som får den, men masken förekommer även hos vuxna. De flesta barnfamiljer har någon gång drabbats. Oftast kan du behandla infektionen själv med receptfria tabletter. Kontakta din vårdcentral om egen behandling inte hjälper.

Springmasken lever i tarmen. Särskilt nattetid vandrar den vuxna honan till ändtarmen för att lägga sina ägg strax utanför ändtarmsöppningen. När barnet sedan kliar sig i stjärten fastnar äggen på fingrarna. Barnet infekteras igen när han eller hon stoppar fingrarna i munnen och sväljer äggen. Barn infekteras ofta av sina egna maskars ägg.

Det går att se maskarna med blotta ögat. De är vita, sytrådssmala och 6–8 millimeter långa.

Symtom vid springmask

Tecken på att ett barn har springmask är oftast intensiv klåda i stjärten, kring ändtarmsöppningen. Klådan kommer särskilt på natten när barnet legat en stund i sängvärmen.

Flickor kan få slidkatarr. Slemhinnan i slidan blir då inflammerad, svullen, röd och irriterad.

Förebygg springmask

Om ett barn har springmask smittas ofta hela familjen. Genom god hand- och toaletthygien förebygger du att smittan sprids. Klipp också barnens naglar korta.

Smitta

När man fått in springmask i sitt hem, på förskolan eller i skolan finns äggen i damm och luft. Smittan sprids genom:

  • fingerkontakt – barn kliar sig i stjärten och sprider sedan äggen vidare
  • kontakt med föremål som en smittad person har använt, till exempel sängkläder, handdukar, underkläder och leksaker
  • husdjur, men de blir inte själva infekterade. Äggen kan finnas i pälsen och föras vidare därifrån.

Egenvård vid springmask

Om ditt barn får springmask behöver du normalt inte söka vård. Springmasken är ofarlig, men den är obehaglig och sprids lätt. Därför bör den behandlas.

Det finns receptfria tabletter på apoteket. Läkemedlet dödar masken och larven, men äggen påverkas inte. Därför måste behandlingen upprepas efter två till tre veckor. Om inte tabletterna hjälper finns det receptbelagda läkemedel.

Tänk på att det kan fortsätta att klia även efter avslutad behandling. Klådan kan ha andra orsaker än springmask. Därför ska du inte påbörja en ny behandling utan att verkligen ha sett nya maskar.

Under behandlingstiden är det extra viktigt med noggrann hygien och rengöring, både hemma och på förskolan eller skolan:

  • Tvätta händerna efter toalettbesök.
  • Tvätta händerna före maten.
  • Klipp naglarna korta.
  • Tvätta stjärten med mild tvål dagligen.
  • Använd flytande tvål och personliga handdukar.
  • Byt underkläder och pyjamas varje dag.
  • Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder så fort som möjligt.
  • Byt sängkläder ofta.
  • Rengör badrum och sovrum dagligen.
  • Barn ska inte dela glas eller använda varandras tandborstar.

Risken är stor att hela familjen får springmask. Därför bör hela familjen behandlas samtidigt.

Fråga om råd

Har du frågor om hälsa eller sjukvård kan du dygnet runt kontakta en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.

Undersökning vid springmask

Om man inte ser någon mask kan läkaren lägga en liten bit tejp i hudvecken runt ändtarmsöppningen. Om det finns ägg fastnar de på tejpen.

Tejpbiten undersöks sedan i mikroskop. Äggen har ett typiskt utseende och är lätta att känna igen.

Behandling av springmask

Springmask behandlas med en engångsdos receptfritt läkemedel. Hela familjen bör behandlas samtidigt eftersom övriga familjemedlemmar oftast också är smittade.

Springmaskens ägg kan leva vidare utanför kroppen i ett par veckor. Därför bör hela familjen ta en ny engångsdos efter två till tre veckor.

Om behandlingen inte hjälper kan läkare skriva ut receptbelagt läkemedel.

Barnet kan vara på förskola eller skola under tiden som behandlingen pågår.