Mannens yttre könsorgan är penis och pung. Penis består av rot, skaft och ollon. Normalt skyddas ollonet av förhud.
Penis består av rot, skaft och ollon. Ollonet skyddas normalt av förhud, men olika män har olika mycket förhud. Hos en del är hela ollonet synligt. Vid omskärelse tar man bort förhuden.
Penis byggs upp av tre svällkroppar. Två av svällkropparna går bredvid varandra på höger och vänster sida. Det är dessa som gör att penis blir hård när man får erektion. Den tredje svällkroppen ligger runt urinröret och bildar i den yttersta delen själva ollonet. Den tredje svällkroppen gör att urinröret hålls öppet så att sperman kan komma ut vid utlösning. Svällkropparna fortsätter en bit in i kroppen och förankrar penis i bäckenbotten.
Penis har inget underhudsfett, därför syns blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar som ligger under huden väl och därför kan den se ådrig och knottrig ut. På undersidan av ollonet, under förhuden, går en hudsträng från penisskaftet till ollonet. Den sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen. Hudsträngen är stel och kan inte töjas lika mycket som penis övriga vävnader. Vid erektion blir det därför en dragning i strängen som delvis sluter urinrörets öppning under samlag. Den kan ibland bli så spänd att den spricker och blöder lite, men det är inte farligt.
Längst ut på penis sitter ollonet som är den del av mannens könsorgan som har flest känselnerver. Ollonet är mycket känsligt och beröring ger ofta lustfyllda känslor. Ollonet skyddas av förhuden. I puberteten får de flesta killar små "pluppar" eller "taggar" runt ollonkanten. De kallas penila papler. Många tror att dessa vårtliknande taggar är kondylom (könsvårtor). Penila papler består av hudceller och är helt ofarliga.
Förhuden sitter längst ut runt penis och liknar en lös hudflik. Den är till för att skydda ollonet. Strax innanför öppningen på förhuden finns en speciell sorts talgkörtel. Talget smörjer och skyddar mot bakterier och svamp, vilket gör att man sällan får svampinfektioner på penis. Man ska dock hålla rent och tvätta bort talgen varje dag, annars kan det bli ansamling av bakterier som gör att det luktar illa. Talget kallas ibland smegma. Använd helst ljummet vatten och undvik tvål under förhuden. Tvål kan irritera den känsliga slemhinnan på förhudens insida och själva ollonet.
Pungen är påsen som hänger under penis. I pungen finns testiklarna, bitestiklarna och sädesledarna. Det är ganska vanligt att den ena testikeln är större än den andra och pungen hänger då lite snett. Oftast är vänster testikel lite mindre än höger.
Testiklarnas storlek beror mest på hur mycket spermiebildande kanaler det finns. Vanligtvis är testiklarna mellan 12 och 30 milliliter. Inuti testiklarna ligger de spermiebildande gångarna, uppdelade i olika fack. Om man öppnar en testikel ser dessa gångar ut som små smala spagetti. Precis som på penisen finns inget underhudsfett i pungens hud. Därför syns strukturen väl och pungen kan se lite knottrig ut.
Storleken, längden, formen och tjockleken på penis skiljer sig mycket mellan olika personer. Den skiljer sig även på samma person beroende på väder och känslor. Penis är mindre när den är slak än när man har stånd. Storleken skiljer sig som mest mellan olika personer när penis är slak. Några penisar är ganska små i slakt tillstånd och växer kraftigt vid erektion. Andra penisar är medelstora när de är slaka och växer bara ett par centimeter vid erektion. Det är vanligt att man har en liten krökning uppåt eller nedåt, åt ena eller andra hållet.
Penis växer mycket under puberteten. Tillväxten av penis stimuleras av manligt könshormon, testosteron. Penis slutar växa när den uppnått full längd och kan sedan inte fås att växa mer. Penisutvecklingen slutar oftast i 17-årsåldern. Storleken på penis varierar mellan olika män och brukar vid full erektion vara mellan 8 och 22 centimeter om man mäter från blygdbenet. När det är kallt drar penis ihop sig ytterligare.
Det är inte ovanligt att män är oroliga för att deras penis är för liten, men det är mycket sällan så. Att ha en liten eller stor penis brukar inte heller påverka partnerns upplevelse av njutning. Kvinnans könsorgan har sin känsliga zon för beröring alldeles vid slidöppningen, bara några få centimeter in. Det finns dessutom olika tekniker och ställningar för att göra det bästa för båda parter. Det viktiga är att man kan prata med varandra och uttrycka vad man tycker är skönast. En del kan till exempel uppleva att det är jobbigt att ha sex med någon som har en stor penis - då kan mannen försöka anpassa sina rörelser och använda en ställning som passar båda. Man kan också använda glidmedel.
Stånd är när penis reser sig, vilket vanligtvis sker när en man blir sexuellt upphetsad. Så kallad erektion beror på nervsignaler som går från hjärnan till svällkroppar i penis. För att erektion ska bli möjlig måste nervsignaler som förhindrar erektion avbrytas. Man kan säga att erektion är det avslappade tillståndet då blodkärlen vidgas och tillåter ett kraftigt blodinflöde till penis. Att inte ha erektion är en aktiv process då blodkärlen till penis är sammandragna och hindrar blodflöde. De nervsignaler som hindrar erektion hör till "stressnervsystemet". Om man är spänd och orolig är det svårare att få erektion.
Erektion är en förutsättning för att kunna genomföra samlag. uppleva njutningen och ge den njutning som många upplever vid samlag. Men det går att njuta på andra sätt. Man kan stimulera penis genom att använda handen, munnen och fantasin.
Erektionen sker även av biologiska skäl. Den behövs för att penis ska kunna föras in i slidan och därmed göra kvinnan gravid. När penis tränger in i slidan kommer toppen av penis nära kvinnans livmoderhals, där spermierna skall tränga in för att befrukta ett ägg. Längden på penis har inte någon betydelse för detta, eftersom vätskan slungas ut med kraft vid utlösningen. Dessutom gör livmoderns rörelser att spermier sugs in i livmodern.
De flesta män har någon gång fått erektion utan att de egentligen velat. Till exempel när de kramat någon eller bara suttit på tunnelbanan och filosoferat. Till och med att penis gnids mot byxorna kan ge erektion. Detta är fullt normalt, men kan ändå kännas pinsamt.
Män har vanligtvis även stånd 4-6 gånger på natten. Under drömsömnen aktiveras erektionssystemet på samma sätt som annat som styrs av nervsystemet. De erektionerna behöver inte ha någon koppling till drömmarna, utan fungerar mer som ett träningsprogram för att hålla i gång svällkropparnas blodförsörjning. De nattliga erektionerna kan vara upp till en timme. Eftersom man oftast vaknar i samband med drömsömn är det vanligt att ha erektion på morgonen.
Det är mycket vanligt att män vid något tillfälle i livet har svårt att få stånd. En del har svårt vid speciella tillfällen. Till exempel kan en del män få stånd när de onanerar, men ha svårare vid samlag. Då är orsaken oftast psykologisk. Har man haft svårt att få stånd en gång är risken för att det ska upprepa sig ganska stor. Man spänner sig och så händer det igen. Kan man prata med sin partner brukar oron försvinna och ståndet komma tillbaka. Partnern kan till exempel påverkas och känna sig mindre attraktiv. Då är det viktigt att man förklarar att det inte beror på att man inte är attraherad.
Att inte få stånd kan också bero på sjukdom eller ha någon annan medicinsk förklaring. Är man stressad kan det påverka ståndet under en period. Vissa sjukdomar påverkar förmågan att få stånd och det kan då vara ett tecken på högt blodtryck, diabetes, höga blodfettvärden eller nervskada. Erektionsproblem kan också bero på en brist på testosteron, det manliga könshormonet. Även rökning och hög alkoholkonsumtion gör det lättare att få erektionsproblem. Missbruk av narkotika ger ofta erektionsproblem efter en tid och påverkar även förmågan att bli sexuellt stimulerad. Anabola steroider stör hormonbalansen, något som inte säkert återställs när man slutar. Det är därför vanligt att män som använder dopingpreparat får svårt med både sexualliv och fortplantning. Det kan behövas lång tid av rehabilitering och ibland ständig behandling för att fungera normalt efter missbruk av anabola steroider.
Om du har problem med erektion bör du genomgå en undersökning för att se om det finns störningar i blodtryck, blodfetter, blodsocker eller hormonnivåer. Unga män med erektionsproblem som alltid funnits bör utredas ordentligt. Män över 40 års ålder med erektionsproblem bör genomgå en ordentlig hälsoundersökning.
Du kan själv minska risken för erektionsproblem genom regelbunden motion, genom att undvika att bli överviktig och låta bli rökning, narkotika och anabola steroider.
Du kan vända dig till Centrum för Andrologi och Sexualmedicin som har telefonrådgivning och även svarar på frågor via e-post. Klicka på länken uppe till höger.
Du kan också dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på e-tjänsten Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Dygnet runt kan du också prata med en sjuksköterska och få råd, .
Om du har besvär som du är orolig över bör du söka vård. I första hand kan du vända dig till din vårdcentral. Läkaren där gör en första utredning och kan skriva remiss till en specialist vid behov.
Adress och telefonnummer till en mottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet genom e-tjänsten Mina vårdkontakter.