Malignt melanom, eller hudcancer, är en typ av elakartad tumör som du kan få om du solar för mycket och bränner dig ofta. Tecken på sjukdomen kan vara nya pigmentfläckar på huden eller fläckar som ändrar storlek, färg eller form. Kontakta din vårdcentral för undersökning om dina pigmentfläckar ändrar utseende eller om du får nya fläckar.
Malignt melanom är en av de cancerformer som har ökat snabbast i Sverige de senaste årtiondena. Varje år får cirka 2600 personer malignt melanom i Sverige.
Sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Malignt melanom förekommer i alla åldrar, men drabbar mycket sällan barn. Den utvecklas oftast i huden, men även ögon och slemhinnor kan drabbas.
Cancertumören kan sprida sig till andra delar av kroppen genom dottertumörer, så kallade metastaser. Det gör att malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Trots det botas cirka 85 procent av alla patienter med malignt melanom.
Huden fungerar som ett skydd mot bakterier, virus, uttorkning och solens skadliga strålar. Den består av tre lager:
Längst ned i hudens översta lager, överhuden, finns basalceller. I basalcellslagret finns våra pigmentceller, melanocyterna. De bildar ett mörkt pigment, melanin, som ger ett visst skydd mot solens skadliga strålar.
Under fosterutvecklingen klumpar pigmentcellerna ibland ihop sig och bildar bruna pigmentfläckar i huden. Det är dessa vi kallar födelsemärken eller leverfläckar. Malignt melanom utvecklas från pigmentcellerna och uppstår ofta i pigmentfläckar.
Här på Vårdomsorg kan du se en kontaktsjuksköterska svarar på dina frågor och hjälper dig under hela cancervården.