Malaria är en av de farligaste infektionssjukdomarna. Den sprids i de tropiska och subtropiska delarna av världen, framför allt i Afrika söder om Sahara. Typiska tecken på malaria är hög feber, kraftig frossa, huvudvärk, ont i kroppen och svettningar. Kontakta en infektionsklinik om du får feber när du har rest i länder där malariasmitta finns, även om du ätit förebyggande medicin.
Malaria drabbar flera hundra miljoner människor varje år. Knappt en miljon dör och de flesta dödsfallen drabbar barn i Afrika. I Sverige rapporteras cirka 100 fall av malaria årligen. De flesta har smittats i Afrika.
Sjukdomen orsakas av en protozo som är ett encelligt urdjur av släktet plasmodium och överförs till människan genom stick av malariamyggor. Parasiterna tar sig in i leverceller där de delar sig innan de börjar infektera röda blodkroppar.
Tiden från smitta till sjukdom är vanligen mellan två och fyra veckor, men kan vara flera månader för de mindre allvarliga malariaformerna, i vissa fall ännu längre.
Typiska symtom på malaria är hög feber, kraftig frossa, huvudvärk, ont i kroppen och svettningar. Även illamående, kräkningar och diarréer kan förekomma. Den allvarliga formen av malaria ger svårare symtom och obehandlad infektion kan leda till medvetslöshet och död. De andra malariatyperna ger lindrigare symtom med återkommande "varannandags-" eller "tredagarsfrossa".
Om du reser till ett malariaområde minskar du risken för myggbett genom att använda myggstift, täckande klädsel kvällstid och myggnät nattetid. Myggorna sticker oftast på kvällen och under natten. I riskområden bör man också ta läkemedel i förebyggande syfte. Även om ingen förebyggande behandling ger 100-procentigt skydd är det viktigt att ta förebyggande läkemedel eftersom malaria kan ge en livshotande sjukdom. Råd om behovet av förebyggande medicin vid resa till olika områden får du vid en vaccinationsmottagning.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Klicka på länken uppe till höger.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är listad på.
Kontakta alltid en infektionsklinik om du får feber när du har rest i länder där malariasmitta finns. Detta gäller även om du har tagit mediciner i förebyggande syfte eftersom de inte ger fullständigt skydd. Vid misstanke om malaria måste blodprov undersökas direkt för att diagnosen ska bli rätt. Se vidare under rubriken Symtom. Det är viktigt att behandling sätts in snabbt.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Diagnos på malaria ställs genom att man undersöker ett blodprov i mikroskop.
Flera effektiva läkemedel finns för behandling av malaria. I lättare fall ges tabletter under två till tre dygn. I svårare fall kan det behövas att läkemedel ges intravenöst, alltså direkt i blodet. De flesta fall kan vårdas några dygn på en vanlig sjukhusavdelning, medan patienter med svår malaria kan behöva intensivvård. Viktigast är att behandlingen sätts in snabbt.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.