Lustgas är en vanlig smärtlindringsmetod vid förlossningar. Lustgasen dämpar smärtimpulserna från hjärnan.

Lustgas används vid ungefär 70 procent av alla förlossningar i Sverige. Den började användas inom förlossningsvården redan i slutet av 1800-talet. Lustgas ger en bra smärtlindring och du känner dig avslappnad. Lustgas kan användas oavsett förlossningsställning. Du kan själv styra när du vill använda lustgasen.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt innan du får lustgas. Lustgas är en kemisk förening mellan syre och kväve. Högre dos ger högre effekt men kan också göra att du känner dig yr i huvudet. Prata med din barnmorska om vilken dos ni ska börja med. Om du börjat med en lägre dos kan man öka på dosen efterhand.

Det är viktigt att barnmorskan visar dig hur du ska göra. Det kan vara bra att känna till att det tar 5-10 minuter innan gasen ger effekt. Därför är det viktigt att börja varje inandning av lustgas i tid, det vill säga så snart du känner att värken är på väg. Andas med jämna och lugna andetag in och ut i andningsmasken.

Så går det till

Du håller själv i masken. Sätt den över mun och näsa när värken är på väg och andas med långa, lugna och djupa andetag. Fortsätt att andas i masken till dess att värken är på topp. När värken börjar mattas av övergår du till att andas in vanlig luft genom att ta bort masken vid inandning. Det är viktigt att du fortsätter att andas ut i andningsmasken under 4-5 andetag eftersom det då fortfarande finns lustgas kvar i lungorna. På så sätt ser du till att det så mycket som möjligt av lustgasen kan tas om hand så att påverkan på miljön blir så liten som möjligt.

Det är bra om du kan låta bli att andas i masken från det att värken börjar klinga av, då blir du mer klar i huvudet mellan värkarna. Du kan bli yr och illamående av lustgas. Gasen försvinner ur kroppen så fort du slutar ta den. Din barnmorska kan visa hur du andas i masken på rätt sätt.

Hur verkar gasen?

Gasen går via lungorna och blodcirkulationen till det centrala nervsystemet och hjärnan, där den minskar smärtimpulserna. Din hörsel, syn och känsel kan tillfälligt förändras något. Lustgasen gör att du känner dig lite berusad.

Miljöaspekter

Lustgas påverkar klimatet efetrsom det är en stark växthusgas. Samtliga förlossningskliniker inom Stockholms läns landsting är anslutna till anläggningar som tar hand om lustgasen och bryter ner den till syre och kväve, det vill säga huvudkomponenterna i vanlig luft. Lustgasen som används vid förlossningar transporteras till destruktionsanläggningen via ett utsugssystem som är kopplat till andningsmasken.

Risker

Det finns egentligen inga risker med lustgas vid förlossning, men en del kvinnor känner sig illamående eller tycker att de förlorar kontrollen över vad som händer runt omkring dem. Vissa upplever att de får minnesluckor.

Fråga om råd

Undrar du över något kring smärtlindring vid förlossning? Fråga din barnmorska på Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.