Lunginflammation innebär att lungan har blivit inflammerad, vanligen på grund av en infektion. Orsaken kan vara bakterier eller virus. Äldre personer och små barn drabbas oftare. Typiska besvär är feber, smärta i bröstet, hosta, andfåddhet och sjukdomskänsla. Sök vård vid tecken på lunginflammation.

Lunginflammation orsakas oftast av bakterier. Mer än hälften av alla lunginflammationer orsakas av bakterien pneumokocker. Även virus kan ge upphov till lunginflammation, framför allt hos små barn. Lunginflammation kan också orsakas av andra mikroorganismer eller av att man andats in kemiska ämnen.

Sjukdomen påverkar lungans innersta delar, de små luftfyllda blåsorna som kallas alveoler.

Innan det fanns tillgång till antibiotika var lunginflammation en svår sjukdom som många dog av. Även i dag är lunginflammation en vanlig dödsorsak bland äldre som samtidigt har andra sjukdomar.

Symtom vid lunginflammation

De första symtomen på lunginflammation kan skilja sig mycket mellan olika människor. Men den typiska lunginflammationen, som beror på en bakterieinfektion, börjar oftast med feber, frossa, smärtor i bröstet och hosta. Hostan är torr i början, men efter ett tag hostar man upp slem från lungorna. Detta är ofta tjockt och grönt eller brunt med lite blod i. Att andas in djupt och att hosta gör ofta ont. Barn och äldre kan dock ha lunginflammation utan hosta.

Vid lunginflammation är det vanligt att man känner sig sjuk och medtagen. Man kan också bli trött och få huvudvärk, med eller utan feber.

Äldre personer kan bli omtöcknade och förvirrade. Vid en läkarundersökning hörs ofta typiska biljud när man lyssnar på lungorna. Ibland röntgas lungorna för att man ska vara säker på diagnosen.

Smitta

Sjukdomen smittar oftast genom att man andas in respirator. I svåra fall av lunginflammation kan du behöva vätske- och näringstillförsel eller medicinering genom dropp.

Om en lunginflammation inte läks av behandlingen får läkaren undersöka vilket smittämne som ligger bakom sjukdomen och vilka andra orsaker som hindrar läkningen.