Lokalbedövning används ofta vid mindre operationer för att ingreppet inte ska göra ont. Det innebär att en mindre del av kroppen bedövas och att du för övrigt är vaken. Lokalbedövning kan också användas vid vissa undersökningar som gastroskopi, bronkoskopi och cystoskopi.
Lokalbedövning används ibland tillsammans med narkos för att det inte ska behövas så mycket narkosmedel, och för att det ska göra mindre ont när du vaknar efter operationen.
Oftast behövs inga särskilda förberedelser, men om lokalbedövningen ska kompletteras med narkos får du inte äta och dricka före behandlingen. Samma sak kan gälla om du ska få lokalbedövning i halsen. Du får information om hur långt före operationen du ska avstå från mat och dryck.
Om du äter blodförtunnande läkemedel eller andra mediciner ska du fråga läkaren om du ska göra uppehåll med dem inför operationen.
Ofta sprutas lokalbedövningen in under huden via en injektionsnål i det område som ska opereras. Bedövningsmedlet kan också ges i form av kräm med täckande förband, bedövningsplåster, bedövningsgel eller bedövningsspray.
Bedövningen börjar verka efter några få minuter.
Vid behov kan du få lugnande läkemedel i kombination med lokalbedövningen.
Om du har blivit lokalbedövad i halsen och bedövningen fortfarande är kvar efter läkarbesöket ska du inte äta eller dricka något förrän bedövningen har släppt, vilket kan ta ett par timmar. Annars finns det risk för att du får ned mat eller dryck i luftstrupen.
Om du har fått lugnande eller avslappnande läkemedel i kombination med lokalbedövningen ska du inte köra bil under det närmaste dygnet.
Fördelarna med lokalbedövning är att du återhämtar dig snabbare efter operationen. Du slipper även de biverkningar som du kan få om du i stället blir Mina vårdkontakter.
Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.