Livräddande första hjälp används vid olyckor och akuta sjukdomstillstånd, till exempel medvetslöshet på grund av stroke, hjärtstillestånd och insulinkoma.
Det är viktigt att larma 112 så tidigt som möjligt. Finns någon annan i närheten be denne ringa 112 och berätta vad som hänt. Ropa på hjälp om det inte finns någon annan person i din direkta närhet.
Om det inte finns några livstecken:
Livräddande första hjälp ges på plats inom några minuter efter ett olycksfall eller hastigt insjuknande, i väntan på att ambulansen ska komma. Det gäller att snabbt hjälpa den skadade eller sjuke att få i sig syre eller förhindra denne från att förblöda. Så här gör du:
Kontrollera i tur och ordning:
Ge sedan den hjälp som behövs.
Skaka försiktigt i skuldrorna och ropa ”Hur mår du?”.
Ja, personen reagerar: stanna kvar - personen kan bli sämre.
Nej, personen är medvetslös: kontrollera andningen.
Öppna luftvägarna genom att böja den medvetslösa personens huvud bakåt med hjälp av en hand på pannan.
Lyft upp hakan med två fingrar.
Titta om bröstkorgen höjer sig.
Lyssna efter normala andningsljud. Känns någon andning mot kinden?
Ja, personen andas normalt: lägg i stabilt sidoläge.
Nej, personen andas inte: kontrollera pulsen.
Lägg fingrarna i gropen vid sidan av struphuvudet och känn efter puls i högst i tio sekunder.
Nej, ingen puls: starta hjärt-lung-räddning (HLR).
Följande är viktigt att tänka på vid hjärt- och lungräddning:
Så här gör du:
Så här gör du:
Stabilt sidoläge underlättar andningen samt förhindrar kvävning.
Så här gör du:
Om du hittas akut sjuk eller skadad kan ett telefonnummer med bokstavskombinationen ICE i din mobiltelefons adressbok få en avgörande betydelse. ICE står för In Case of Emergency, vilket kan översättas med "Vid nödfall". Tanken är att du lägger in ICE som namn i mobilens telefonbok, med numret till någon nära anhörig som kan nås om du själv råkat ut för något och inte är kontaktbar. På så vis kan räddningspersonalen snabbt nå närmast anhörig och få viktiga besked om medicinering eller om du lider av någon sjukdom. Använd utlandsprefix så att det även fungerar när du är utomlands. Det är också viktigt att du informerar den eller de personer som du lagt in som kontaktperson.
HLR-rådet, Svenska rådet för hjärt-lungräddning, ordnar kurser i första hjälpen. Mer information får du om du klickar på länken.