Laser kan användas för att korrigera olika brytningsfel. Behandlingen görs för att slippa använda glasögon eller linser. Vid laserbehandlingar är du vaken.
Laserbehandling används inom många medicinska grenar och kan bland annat användas vid olika ingrepp för att korrigera närsynthet, översynthet eller astigmatism. Laserljus består av mycket smala och intensiva ljusknippen. Behandlingen kan vara ett alternativ för personer som inte kan tänka sig att ha glasögon eller kontaktlinser, och för dem som har ett så allvarligt synfel att det inte kan korrigeras med glasögon.
Det finns flera sätt att korrigera brytningsfel med laser. De två vanligaste är Lasek (även kallad Elsa) och Lasik.
För kraftiga brytningsfel då laserbehandling inte är lämplig finns andra alternativ. Diskutera alternativen med din läkare.
Information om eventuella förberedelser inför behandlingen får du från den klinik du kommer att behandlas på.
Ögats brytning mäts i två maskiner, autorefaktor och vågfrontsanalysator. Informationen samlas på en diskett och läkaren godkänner resultatet. Lasern styrs sedan av disketten. Före behandlingen får du ett lugnande läkemedel samt en lokalbedövande droppe i ögat.
Ett bandage sätts över det öga som inte ska opereras.
För att hålla isär ögonlocken under operationen används ett instrument som kallas blefarostat.
Ytterst på ögat sitter ett tunt skikt som kallas epitel. Läkaren lyfter bort epitelet med en epitelskrapa. Lasern tar bort vävnad i hornhinneskiktet. Epitelet läggs tillbaka. Läkaren sätter på en kontaktlins som fungerar som ett plåster. Du kan själv ta bort linsen efter ett par dagar.
Du ser dimmigt under de första dagarna. Men efter en vecka förbättras synen och efter en månad har den börjat stabiliseras. Då kan också det andra ögat operaras.
Det gör inte ont under själva operationen men ögat kan värka några dagar efteråt.
En maskin som heter keratom används. Den sugs fast på ögat med vakuum. På maskinen sitter en motordriven precisionskniv som fungerar som en hyvel. Precisionskniven hyvlar av ett lock av hornhinnan. Locket lyfts upp och lasern polerar hornhinnan till en ny form.
Efter sköljning läggs locket tillbaka och läkaren kontrollerar att det passats in på rätt ställe. Locket fungerar som ett naturligt plåster som läker fast av sig självt. Vid Lasik-behandling läker ögat snabbt. Båda ögonen kan opereras samtidigt.
Det gör inte ont under operationen men efteråt kan du känna lite skav.
Båda operationerna tar cirka 10 minuter. Efteråt kan ögat bättre bryta ljuset och du ser som en person med ett friskt öga.
Eftersom ögat kan göra ont några dagar efteråt skriver läkaren ut smärtstillande tabletter.
Du får en kåpa eller lapp att ha över ögat på natten. Under den första veckan behandlas ögat med droppar.
Du ska inte köra bil direkt efter operationen.
Det kan vara skönt att vila de första dagarna efter operationen men du behöver inte sjukskrivas.
Efter behandlingen kallas du till efterkontroller.
Det kan finnas vissa risker med laserbehandling mot brytningsfel, riskerna är olika beroende på metod. Diskutera eventuella risker med din läkare.
Stockholms läns landsting finansierar inte laserbehandling av brytningsfel. Du får själv betala hela kostnaden. Hör med mottagningen för att få reda på vad behandlingen kostar.
Undrar du över något inför behandlingen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den som har skickat dig för behandling.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.
Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .
Klicka på Visa film under bilden för att se hur behandlingen går till.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.