Några exempel på tjänster som landstinget kan erbjuda är olika hjälpmedel för att man lättare ska kunna röra sig eller för att se och höra bättre. Tandvårdsstöd och tolkservice ingår också i landstingets ansvarsområde.

Hjälpmedel

Rullstol, rullator, hörapparat, sittkuddar, förhöjningar till stolar och toaletter – det finns en mängd olika hjälpmedel för dig som har en funktionsnedsättning.

Vänd dig i första hand till din vårdcentral om du behöver hjälpmedel. Oftast får du hjälpmedel av distriktssköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut. Ibland krävs intyg från läkare med specialistkompetens. Du kan få betala en avgift för vissa hjälpmedel.

Om du har ett särskilt boende – till exempel i ett servicehus, gruppboende eller sjukhem – ansvarar kommunen för att ge dig vissa hjälpmedel. Kontakta föreståndaren på det särskilda boendet för mer information.

Hjälpmedel för att se bättre

Syncentraler

Personalen på syncentralerna arbetar för att underlätta det dagliga livet för dig som är synskadad. Genom syncentralerna kan du få förskrivet hjälpmedel. För att få stöd och hjälp behövs remiss från ögonläkare.

Glasögonstöd

Landstinget ger glasögon- eller kontaktlinsstöd till patienter med diagnoser som afaki (avsaknad av lins), dubbelseende och särskilda fall av skelning.

Din husläkare kan ge dig en remiss till en ögonläkare som ställer diagnos. Ögonläkaren skriver ett intyg till en optiker som landstinget har avtal med. Läs mer i artikeln Tandvård.