När du är gravid kan du naturligtvis bli sjuk precis som vanligt. Ibland kan du behöva läkemedel tillfälligt. Kanske du tar läkemedel regelbundet. Vid lättare besvär finns det många knep att ta till istället för läkemedel. Fråga din barnmorska eller läkare om du är osäker på ett läkemedel under graviditeten.

Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan.

Det finns många knep att ta till istället för läkemedel. Har du värk eller ont i magen, pröva först med vila och avslappning för att se om den försvinner. Vid nästäppa kan du pröva koksaltlösning i näsan i första hand.

Receptfria läkemedel

Ibland behövs läkemedel för att du och fostret ska må bra. Många läkemedel är ofarliga. Om du köper receptfria läkemedel kan du först rådfråga din barnmorska eller apotekspersonalen.

Receptbelagda läkemedel

När du får ett recept utskrivet är det viktigt att din läkare är medveten om att du är gravid. Vissa mediciner kan bytas ut mot lämpligare sorter.

Antibiotika

Du kan behöva antibiotika vid vissa luftvägsinfektioner eller vid urinvägsinfektion. Det finns olika sorters antibiotika. Tala om för din läkare att du är gravid så kan läkaren skriva ut en sort som är ofarlig för dig och fostret.

Regelbunden medicinering

Om du tar medicin regelbundet och planerar att bli gravid eller blir oplanerat gravid bör du prata med din läkare. Det kan till exempel handla om läkemedel vid epilepsi eller diabetes. Kanske tar du blodtryckssänkande regelbundet. Hör efter med din läkare om ditt läkemedel kan bytas ut mot ett lämpligare.

Några åkommor

Huvudvärk, muskelvärk, ledvärk och feber

Det är bra att undvika värkmedicin om du kan. Om du har Mina vårdkontakter.