Lågt blodtryck är i de flesta fall helt ofarligt och kräver inte någon behandling. De flesta som har lågt blodtryck har inte några symtom. Får du ett plötsligt blodtrycksfall bör du sätta dig eller lägga dig ned. Kontakta vårdcentralen om du får tydliga eller återkommande besvär av lågt blodtryck, som yrsel eller svimningskänslor.
Lågt blodtryck, även kallat hypotension eller hypotoni, är vanligare bland unga, långa och smala personer. Blodtrycket varierar från person till person. Lågt blodtryck kan vid enstaka tillfällen orsaka besvär som behöver behandlas. Om det är en sjukdom som orsakar det låga blodtrycket ska den behandlas.
Blodtrycket är inte konstant utan varierar under dygnet, mellan olika dagar och mellan olika perioder i livet. Det är högre när man är fysiskt aktiv och när man känner sig stressad eller upprörd. Om man blir skrämd kan man reagera med blodtrycksfall. Blodtrycket är också lägre när man slappnar av och vilar, liksom när man varit sängliggande i någon sjukdom.
Flera läkemedel sänker blodtrycket. Vissa sjukdomar kan medföra sämre reglering av blodtrycket.
Blodet transporterar syre till kroppens celler. När hjärtat pumpar ut blod till blodkärlen stiger trycket i dessa. Det kallas det övre trycket eller det systoliska blodtrycket. Det undre trycket, det diastoliska blodtrycket, är det tryck som finns i blodkärlen mellan hjärtslagen. Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg, och anges med två värden, till exempel 120/80. Först anges det övre trycket och efter snedstrecket det undre trycket.
Lågt blodtryck hos vuxna anses generellt vara om blodtrycket är under 90/60. Bara när blodtrycket är så lågt att man får symtom anses det i praktiken vara för lågt.
Lågt blodtryck ger oftast inga symtom och behöver då inte behandlas. Vanliga symtom kan annars vara yrsel och svimningskänsla.
Blodbrist kan bidra till minskad syresättning till hjärnan och därmed förvärra symtomen vid lågt blodtryck. Om man är trött eller har ätit och druckit för lite kan det också göra att symtomen upplevs som värre.
När man reser sig häftigt kan blodtillförseln upp till hjärnan tillfälligt minska. Det kallas för blodtrycksfall. Man kan då bli blodtrycksmätningen lyssnar samtidigt med ett stetoskop på ett blodkärl i armvecket. Det finns också apparater som mäter blodtrycket utan att någon behöver lyssna i armvecket.
Stödstrumpor kan vara till hjälp, speciellt om man har åderbråck.