Efter förlossningen kan allt kännas omtumlande – både fysiskt och känslomässigt. Det spänner och ömmar i underliv, mage och bröst och många känslor är i omlopp, samtidigt som du påverkas av hormonerna i kroppen.

Första dygnet

Det första dygnet kan du känna dig full av energi och ha svårt att sova och släppa barnet. Det beror på de höga halterna av endorfiner som finns i kroppen efter förlossningen. Effekten klingar av efter ett tag. Försök att vila, för det behöver du. Livmodern drar ihop sig i så kallade eftervärkar och då kan du känna dig lite öm. Det kommer blodblandade flytningar från såret i livmodern som håller på att läka. Byt binda ofta.

Direkt efter förlossningen är bebisen ganska pigg och kan vilja suga på bröstet. Har du möjlighet att lägga barnet till bröstet då ska du passa på, för efter några timmar somnar barnet och kan sedan sova flera timmar i sträck. Därefter börjar en mer oregelbunden sömn. Ta tid på dig att bekanta dig med ditt barn. Vänta förslagsvis med att ringa och berätta för släkt och vänner. Det första dygnet kommer aldrig mer igen!

Första veckan

Du stannar vanligtvis kvar på BB en till tre dagar beroende på hur amningen fungerar, om du haft komplikationer eller om du är förstföderska eller inte. Du har fortfarande mycket vätska i kroppen som ska ut, så du kommer att kissa oftare än vanligt. Du kan ha fått bristningar i underlivet, något som är helt normalt men kan kännas obehagligt och smärtsamt den första veckan. Därefter klingar smärtan av. Har du genomgått kejsarsnitt kan det ömma i såret upp till några veckor, men det är bara de första dagarna som det gör riktigt ont, precis som efter en vanlig operation. Under några dagar kan det vara besvärligt att gå på toaletten. Du är fortfarande öm och känner av eftervärkar när livmodern drar ihop sig. För att underlätta för dig efter förlossningen erbjuds du smärtlindring på BB. Tveka inte att använda dig av det, för smärtan kan påverka amningen och relationen till barnet negativt. Smärtlindringen kan också hjälpa mot svullna bröst.

Någon gång under de första dagarna rinner mjölken till. Brösten är då mycket ömma och svullna, men det går över på några dagar. Det tar 14 dagar till en månad innan mjölken reglerats efter barnets behov, ibland längre. Ju mer du ammar desto mer mjölk produceras. Har du mer mjölk än du för stunden behöver kan du passa på att frysa in överflödet. Det kan vara bra att ha senare som ett extra tillskott. Det kan kännas som om barnet ligger vid bröstet jämt, särskilt de första dagarna innan mjölken runnit till. Det här är naturligt – barnet börjar bli hungrigt och jobbar på att få i gång systemet. Det är viktigt att barnet får ligga vid bröstet så mycket det vill och att det inte i onödan störs av besökare. Viktig är också nattamningen. På natten frisätts ett mjölkbildande hormon hos modern som gör att mjölkproduktionen kommer i gång. Ett nyfött barn ska inte sova en hel natt. Tänk på att dricka mycket när du ammar.

Någon gång under den första veckan efter förlossningen hör barnavårdscentralen BVC av sig. Om du inte hör ifrån dem går det bra att ringa själv.

Känslorna

Många känslor är i omlopp. Du påverkas dessutom av alla hormoner i kroppen. Det är fullt naturligt att du känner dig lite upp och ned.

Tredjedagsgråten eller maternity blues

Det är vanligt att man efter cirka tre dagar går in i en svacka. Under förlossningen producerar kroppen endorfiner och oxytocin som ger en avslappnande effekt. När effekten avtar kan det komma ett bakslag. Det underlättar om du får stöd av din partner eller någon annan du känner och litar på. Sömnrubbningar kan starta en depression, så se till att sova mycket. Planera inte för mycket utan ta dagen som den kommer. Tredjedagsgråten går över på några dagar.

Depression

Ungefär var tionde kvinna som föder barn drabbas av depression i samband med förlossningen, så kallad postnatal depression. Depressionen kan uppträda när som helst under det första halvåret efter förlossningen. Alla som drabbas blir bra efter stödsamtal och/eller behandling. På BVC får du stöd om du lider av depression i samband med förlossningen. Du kan också vända dig till den barnmorska du gick till under graviditeten. Läs mer genom att klicka på Depression i samband med förlossningen i menyn till vänster. Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från er barnmorska eller BVC.

Sömn

Du behöver mycket sömn den första tiden. Barnet sover oftast bäst under de tidiga morgontimmarna och på förmiddagen. Se till att du följer barnets sömnrytm i stället för att propsa på att sova på natten, vilket du oftast ändå inte får. Du behöver inte ställa krav på dig själv att vara vaken på förmiddagen för att städa och fixa. Det är bättre att sova när barnet sover. Dygnsrytmen ordnar sig senare.

Underlivet

Under några veckor efter förlossningen har du avslag – en blodblandad flytning från såret i livmodern som håller på att läka. Använd binda, inte tampong. Duscha gärna underlivet efter varje toalettbesök med svag stråle. Använd inte tvål för ofta eftersom slemhinnorna är känsliga och kan bli irriterade. Badda försiktigt med ren handduk och byt binda ofta. Underlivet känns ömt, men smärtan går över. Om du har mycket ont kan du ta smärtstillande läkemedel med paracetamol.

Toalettproblem

Om du har problem med att kissa eller bajsa, prova att försiktigt trycka en binda mot mellangården. Du kan också kissa i duschen med svag vattenstråle. Ofta är det urinen som gör att det svider. Vatten kan lindra svedan. Du kan också ta smärtstillande läkemedel en stund före toalettbesöket. Försök att gå regelbundet på toaletten och ät mycket fibrer. Drick i mängder, det mjukar upp avföringen. Du kan också prova att stryka lokalbedövande salva runt stygnen strax före toalettbesöket. Det är bra att röra på sig eftersom det påskyndar läkningen.

Infektion

Det finns risk för infektion, så var uppmärksam på tecken i form av feber, magont och illaluktande flytningar. Om du misstänker att du har en infektion ska du höra av dig till din barnmorska eller direkt till gynakuten, eftersom du behöver få vård snabbt.

Kontroll när du fött barn

Cirka tio dagar efter förlossningen blir du kontaktad av din barnmorska från mödravårdscentralen. Hon vill se att allt går bra och höra om du behöver stöd av något slag. Efter ytterligare tolv veckor blir du erbjuden att gå på ett besök på barnmorskemottagningen. Nu är du i princip helt återställd. På efterkontrollen brukar man också prata om preventivmedel. Det är inte säkert att du känner dig redo att ha sex än, men det kan vara bra att vara förberedd. Börja med knipövningar så fort du kan och orkar.

Träning

Precis efter att du fått barn ser du ut ungefär som du gjorde i femte månaden. Det tar några dagar till några veckor för livmodern att dra ihop sig. Det är väldigt individuellt hur lång tid det tar för magen att återfå sin normala form och för kroppen i övrigt att återhämta sig. Det är lagom att börja träna efter kontrollbesöket hos barnmorskan cirka tolv veckor efter förlossningen om du själv tycker att det känns bra. Då har magmusklerna hittat tillbaka till varandra igen efter att ha varit separerade. Börja med enkla magövningar. Var försiktig om du haft besvär av bäckenuppluckring, då ligamenten fortfarande är sköra. Promenader är bra. När du kommer hem från BB kan du gå några kvarter med vagnen för att sedan förlänga rundan allteftersom du orkar.

Ta hand om dig!

Det är en stor händelse att få barn och vara med om en förlossning. Det viktigaste när du fött barn är att ta hand om dig, ditt barn och din familj. Många i omgivningen ställer krav på att få komma på besök. Ta hjälp av din partner eller någon anhörig för att mota bort eventuella oönskade besök. I början räcker det att du koncentrerar dig på att lära känna ditt barn, sova så mycket som möjligt och att lära dig amma. Låt det ta den tid det tar att komma underfund med er nya verklighet. Många upplever att de lever som i en bubbla. Det tar ofta några månader innan saker och ting faller på plats.

Fråga om råd

Vänd dig till din Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.