Karies är en tandsjukdom som orsakar hål i tänderna. När man ätit något, speciellt något sött, börjar syror att bildas i munnen. Syrorna löser gradvis upp emaljen på tandens yta och ett hål bildas. Kontakta tandläkare om du upptäcker kariesskador hos ditt barn. Tidiga kariesangrepp kallas kritkaries och kan se ut som vita fläckar eller streck på tänderna.

Karies uppstår när munbakterier bildar syror. Det händer varje gång du ätit, men särskilt mycket efter det att du ätit något sött. Tandemaljen angrips och kan efter en tid lösas upp.

När ett hål väl bildats kan bakterier ta sig genom tandbenet in till tandnerven. I mjölktänderna går det snabbt eftersom både emalj och tandben är tunnare än i de permanenta tänderna. Avståndet till tandnerven är kortare.

Symtom

Det första tecknet på hål i tänderna hos barn är så kallad kritkaries som börjar på tandens yta och ger den ett kritaktigt utseende. Ibland syns kritkaries på överkäkens framtänder längs tandköttskanten. Kritkaries kan också finnas mellan tänderna, men där kan man inte se den med blotta ögat. Om kritkaries inte behandlas bildas ett litet hål i tanden.

När karies bryter igenom emaljen och går djupare in i tanden irriteras nerver och kärl i tandens pulpa. Barnet kan få ont i tanden.

Om man inte gör något åt hålet kan barnet få ilningar i tänderna när det tuggar, särskilt när det äter något sött eller kallt. Till sist kan barnet få riktig tandvärk med svullnad och var kring tanden.

Infektionen i tandens pulpa kan spridas till käkbenet så att anlaget till den permanenta tanden skadas. Den här utvecklingen kan gå mycket fort, särskilt om barnet har dåliga matvanor och inte borstar tänderna ordentligt.

Om barnet har ont i tänderna påverkar det hela allmäntillståndet. Barnet kan få svårt att äta och sova på grund av värken.

Förebygga hål i tänderna

Den viktigaste behandlingen mot kariesangrepp är den förebyggande. Det är inte svårt att undvika hål i tänderna, eller åtminstone att hålla kariessjukdomen på en låg nivå.

Matvanorna är viktiga

  • Kariesbakterierna och därmed risken för karies ökar ju oftare barnet äter söt och klibbig mat som stannar länge på tänderna.
  • Barn bör äta fem till sex regelbundna måltider per dag. Eventuella mellanmål bör inte innehålla socker. Det är bättre att äta en söt efterrätt i samband med maten än mellan målen.
  • Ge barnet vatten att dricka mellan måltiderna, istället för juice eller saft.
  • Om ditt barn är törstigt under natten är det bättre att ge vatten istället för välling, juice eller saft, eftersom de innehåller socker.
  • Att amma ofta nattetid ökar syraangreppen på tänderna, eftersom modersmjölken är mycket söt.
  • Sötsaker, chips, läsk och liknande kan sparas till festliga tillfällen, till exempel som lördagsgodis.
  • Att låta barnet äta upp allt godis på en gång är bättre än att sprida ut det under dagen och/eller kvällen.

Tandhygien

  • Med regelbunden tandborstning med tandkräm som innehåller fluor går det att hålla barnets tänder fria från bakteriebeläggningar och på så sätt minska risken att få hål i tänderna.
  • Så fort barnet har fått sin första tand kan man börja borsta tänderna. Tandborsten ska vara liten och mjuk när barnet är litet.
  • Fluor stärker tänderna och fluortandkräm kan man börja använda när de första tänderna brutit fram. Fluor finns även i tabletter, tuggummi och i munsköljningsvätska.
  • Eltandborste kan vara ett bra hjälpmedel för att hålla tänderna rena.
  • Små barn behöver hjälp av en vuxen att borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll, upp till 9-10-årsåldern.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst 1177.se / Filmer för barn.