En vacker vårdag bestämmer sig sjundeklassarna Johan och Ludvig för att testa alkohol. Innan kvällen är slut är Johan medvetslös och en hårsmån från att dö.
Johan och Ludvig packade korv och bröd i väskan, sa till föräldrarna att de skulle grilla med några kompisar och begav sig till udden där ungdomarna i området brukade träffas på helgerna. I hemlighet hade de också packat ner en flaska vodka som de hade tagit hemma hos Johan.
– Vi visste ingenting om alkohol. På grillplatsen visade det sig att alla andra hade ett sexpack 3,5:or. Vi drack vår vodka och fattade inte hur stark den var. Dessutom var vi där tidigt och hann dricka mycket innan de andra kom, säger Ludvig. Visst hade deras föräldrar sagt att man inte ska dricka före man har fyllt 18 år och att alkohol kan vara farligt, men varken Johan eller Ludvig förstod hur illa det kan gå.
När Johan började bete sig konstigt – han pratade med allt och alla och vinglade omkring – trodde Ludvig först att han gjorde sig till och försökte vara rolig. Inte heller Johan förstod vad som hände.
– Det var första gången jag drack. Det gick så fort. Jag kunde inte kontrollera mig. Jag minns inte mycket från kvällen, säger han. När Johan fick svårt att stå och började sluddra anade Ludvig att han nog var rätt full. När han började må dåligt tog Ludvig och en annan kompis med honom en bit bort för att han skulle få vara ifred. Ludvig tänkte hjälpa Johan hem, men innan dess mötte de några nattvandrare. Av rädsla för att de skulle kontakta föräldrarna bad Ludvig att Johan skulle skärpa sig. Då föll Johan ihop – medvetslös. Nattvandrarna kom som änglavakter och ringde direkt efter ambulans.
– Först när Johan låg livlös på båren blev jag rädd, men jag förstod fortfarande inte hur allvarligt det var, säger Ludvig.
Johan hade 2,5 promille alkohol i blodet, en nivå som kan få även en vuxen människa medvetslös. Hade han fått i sig några klunkar till hade han förmodligen dött. Hela natten låg han på en brits på Maria ungdom och spydde. När han vaknade förstod han ingenting. Han befann sig i ett främmande rum och intill sängen satt pappa rädd, besviken och orolig.
– Jag skämdes verkligen när han berättade vad som hade hänt, säger Johan.
Ludvigs föräldrar var också besvikna och arga, men ingen av pojkarna fick något straff. I efterhand tycker Johan och Ludvig att det var bra.
– Om jag hade fått utegångsförbud hade jag surat. Nu kände jag så tydligt att de var besvikna och att de inte litade på mig längre. Det sved verkligen, säger Johan.
Ingen av dem har druckit sedan dess, trots att de nu går i gymnasiet och flera andra i skolan dricker. I dag önskar de att de hade fått information om alkohol i skolan. Om hur man reagerar, vad som kan hända och hur stark sprit egentligen är. Helst av från lite äldre ungdomar, eftersom det är lättare att lyssna på dem än på föräldrar och lärare.
– De har pratat om rökning, men alkohol är ett större problem, säger Ludvig. Rökning dödar långsamt, alkohol kan döda direkt.
Om du har frågor om alkohol, prata med din skolsköterska, kurator, dina egna föräldrar, någon kompis föräldrar, eller någon annan du litar på.
Du kan också ringa till Alkohollinjen. De ger stöd per telefon till dig som vill ha hjälp att förändra dina alkoholvanor och till anhöriga som behöver stöd. Samtalet är kostnadsfritt och den som ringer kan vara anonym. Du når Alkohollinjen på telefon 020-84 44 48.
Här på Vårdomsorg kan du fråga via internet. Leta upp din fråga i svarsbanken eller ställ en fråga till personal inom vården. Klicka på Hitta frågor och svar till höger. De som svarar har inte möjlighet att svara på alla frågor.
Om du loggar in på Mina vårdkontakter kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.
Om du behöver hjälp av vården, kontakta din ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du kan också kontakta Maria Ungdom som är specialiserade på missbruksvård. De kan även hjälpa dig innan du blivit beroende. Du kan också kontakta BUP. De har alla utbildad personal som är vana vid att hantera sådana här frågor.
Du kan också ringa Alkohollinjen om du behöver stöd. Klicka på Alkohollinjen till höger.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Mottagningar uppe till höger. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.
Läs mer om alkohol i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.
Johan och Ludvig heter egentligen något annat.