Illamående vid graviditet är vanligt. Du kan göra mycket själv för att lindra besvären. Det finns även läkemedel om besvären är mycket svåra.

Illamående och kräkningar på morgonen kan vara ett tidigt tecken på graviditet. De flesta slipper illamåendet och kräkningarna efter cirka tre månader. Endast ett fåtal får dras med det genom hela graviditeten. Det finns hjälp och knep för att lindra besvären.

Många gravida som kräks går ner i vikt de första veckorna om illamåendet är kraftigt. Det är i regel ingen fara att kräkas mycket. Fostret får den näring det behöver.

Livssituationen kan påverka illamåendet. Stress och överbelastning på arbetet eller hemma påverkar graviditeten. Läs mer under länken stress.

Speciellt hormon

Illamåendet kan bero på att kroppen producerar mer av vissa hormoner under graviditeten. Hormonerna utsöndras och bryts ner i levern. Nedbrytningen är beroende av blodcirkulationen som i sin tur ökar när man äter.

Det är förklaringen till att illamåendet är som värst på morgonen eftersom man inte ätit under hela natten.

Viktigt!

Vanliga graviditetskräkningar är inte skadliga för fostret eller mamman. Kräks du däremot så mycket att du inte får i dig någon vätska kan det finnas risk för vätske-, salt- och näringsbrist. Hör i såna fall med din vårdcentral eller barnmorska.

Om du är torr i munnen, har svårt att kissa och har svimningskänslor är det varningstecken att ta på allvar. Då kan det bli aktuellt med näringslösning via dropp, men det är mycket ovanligt.

Om du går ner i vikt, kräks blod eller får kräkningar som liknar kaffesump bör du kontakta läkare.

Egenvård

Några praktiska råd vid graviditetsillamående:

  • Lägg några kex eller knäckebröd på nattduksbordet när du lägger dig. Då kan du äta dem innan du stiger upp på morgonen. Eller be din partner servera dig.
  • Ät små måltider men ofta.
  • Drick mycket vatten, speciellt om du kräks ofta.
  • Drick mindre kaffe. Undvik även andra drycker med koffein.
  • Prova om du mår bättre av kokt mat än stekt.
  • Undvik starkt kryddad mat.
  • Prova att äta mindre kött.
  • Ät mellanmål rika på kolhydrater, som frukt och bröd.
  • Prova dig fram. Ät sådan mat som du märker lindrar illamåendet och som du inte kräks av.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar om du loggar in på Vårdomsorgs e-plats Mina vårdkontakter.

Behandling

Den finns läkemedel mot illamående om du har mycket svåra besvär.

Läkemedel

Om de praktiska råden inte hjälper och illamåendet inte vill släppa, kan man försöka med åksjukemediciner som säljs receptfritt på apotek.

I sista hand kan det bli aktuellt med läkemedel som ökar rörligheten i magsäcken och tarmen. Det hindrar maten från att stå kvar i magsäcken och på så sätt orsaka illamående. Dessa läkemdel är inte skadliga för fostret, men de är receptbelagda och bör bara tas på läkares rekommendation.