Illamående och kräkningar kan bero på många saker, till exempel matförgiftning, att du är gravid eller någon sjukdom. God handhygien och rätt hantering av maten är bästa sättet att förebygga besvär från mat. Om du är orolig och inte vet varför du mår illa och kräks bör du kontakta vårdcentralen, i vissa fall akutmottagning.
Illamående och kräkningar styrs från ett kräkningscentrum som finns i hjärnans förlängda märg. När det aktiveras mår vi illa och salivproduktionen ökar. Trycket i magen stiger, den övre magmunnen och matstrupen utvidgas och magsäckens innehåll pressas ut.
Genom att tvätta händer innan du tar i mat och genom att hantera maten på rätt sätt kan du undvika att bli sjuk av den mat du äter.
Du ska inte låta mat stå framme i rumstemperatur för länge. Ställ in maten i kylskåp så snart du är klar. Om det blir mat över ska du snabbt kyla ned den och ställa in i kylskåp.
Under sommaren då det är varmt och fuktigt är det särskilt viktigt att maten hanteras rätt. Bakterier kan snabbt växa till. Läs mer i artikeln Mina vårdkontakter.