Huvudvärk hos barn är oftast spänningshuvudvärk. Den ger en molande värk. Migrän, som också kan förekomma hos barn, är mer pulserande och dunkande. Om barnet har återkommande huvudvärk är det viktigt att ta reda på vad den beror på för att eventuellt kunna åtgärda värken. Värken går ofta över med vila och värktabletter.
Huvudvärk är en av våra vanligaste åkommor. Den är inte så vanlig hos mindre barn, utan förekommer oftare när barnen kommit upp i skolåldern och puberteten. Nästan alla barn under 15 år har haft huvudvärk någon gång. Det finns sällan medicinska orsaker bakom värken.
Huvudvärken kan delas in i olika typer:
Spänningshuvudvärk är vanligast hos barn och ungdomar. Ungefär hälften av alla skolungdomar har någon gång haft spänningshuvudvärk under det senaste året. Huvudvärken kan bland annat utlösas av att barnet:
Migrän är en form av huvudvärk som ofta går i arv. Ett av tio barn i skolåldern har migrän. Före puberteten är det lika vanligt hos flickor som hos pojkar, men senare är migrän vanligare hos flickor.
Huvudvärk förekommer ofta i samband med infektioner och kan också vara följden av en olycka. Synfel kan i enstaka fall också ge lätt huvudvärk. När den bakomliggande orsaken försvinner går huvudvärken över.
Värken är molande och sitter ofta som ett band över pannan eller i hela huvudet. Värken kan också kännas som ett tryck över hjässan. Om värken beror på att barnet gnisslar tänder kan värken sitta runt pannan.
Barn har ofta kortare migränanfall än vuxna, ett anfall varar från en timme till ett par dygn. Tecken kan vara en pulserande, dunkande huvudvärk på ena sidan av huvudet, ofta kring tinningen eller bakom ögat. Barnet är känsligt för ljus och ljud och huvudvärken blir värre vid rörelse. Många barn mår illa och en del kräks. Om barnet somnar är anfallet ofta över när det vaknar.
Ibland kan barnet ha så kallad aura innan migränhuvudvärken bryter ut. Det kan röra sig om att synfältet påverkas, att barnet ser sick-sack-linjer eller att synen blir dimmigare. De här förkänningarna kan pågå mellan tio minuter och en halvtimme.
Barn med migrän mår oftast helt bra mellan anfallen.
Om det finns en annan orsak till huvudvärken, som sjukdom eller olycka, kan även andra symtom förekomma. Dessa varierar beroende på vilken orsaken är. Feber och illamående är exempel på sådana symtom.
Små barn har ofta svårt att beskriva smärta. Därför är det bra om du som förälder skriver ner hur ofta barnet har huvudvärk och vilka andra symtom som förekommer.
Ett sätt att försöka förebygga migränanfall är regelbundna vanor när det gäller måltider, sömn och aktiviteter. Det är också bra att försöka undvika faktorer som kan utlösa migrän, som stress och starkt ljus.
Det är viktigt att lösa de problem som ligger bakom huvudvärken. Vila, avslappningsövningar och fysisk träning kan hjälpa. Värktabletter lindrar tillfälligt men löser inte problemen. Värktabletter kan dessutom – om man tar dem under en längre tid – i sig orsaka huvudvärk.
Migränanfall behandlas med vila och helst sömn i ett mörkt och tyst rum. Smärtan kan eventuellt lindras med värktabletter.
Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.
Barnets egen upplevelse av huvudvärken och föräldrarnas iakttagelser är viktig information när läkaren ska ta reda på orsaken till barnets huvudvärk. Synundersökning och andra undersökningar kan vara aktuella beroende på vilka symtomen är.
Spänningshuvudvärk kan eventuellt behandlas med sjukgymnastik.
Vid svårare fall av migrän, när receptfria värktabletter inte hjälper, kan läkare skriva ut receptbelagd medicin.