Ont i huvudet har de allra flesta människor haft. Huvudvärken är för det mesta ofarlig och går över av sig själv eller med hjälp av enkla värktabletter. Om du har återkommande huvudvärk eller värk som inte försvinner ska du kontakta din vårdcentral. Vid plötslig och svår huvudvärk ska du vända dig till sjukhusets akutmottagning.
Huvudvärk kan bland annat utlösas av spänningar, till exempel för att man gnisslar tänder eller biter ihop käkarna när man sover. Den kan också orsakas av förkylning, hormonsvängningar, sömnbrist, alkohol, rökning samt av för mycket kaffe, te eller läkemedel som innehåller koffein. Huvudvärken kan också ha psykologiska orsaker, till exempel ängslan, oro eller depression.
Det finns olika typer av huvudvärk, till exempel spänningshuvudvärk, migrän och Hortons huvudvärk.
Den vanligaste formen av huvudvärk hos barn och tonåringar är spänningshuvudvärk. Hos dem är det relativt ovanligt med kroppsliga orsaker till en återkommande huvudvärk.
När du är gravid kan du naturligtvis få huvudvärk precis som vanligt. Det bästa är att försöka undvika att ta mediciner eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Pröva först med vila och avslappning för att se om huvudvärken försvinner.
Du kan ta tabletter mot huvudvärk vid enstaka tillfällen men undvik då de som innehåller acetylsalicylsyra. Däremot anses läkemedel som bygger på substansen paracetamol som ofarliga vid graviditet.
Kraftig huvudvärk kan vara en början till havandeskapsförgiftning.
Det är viktigt att äta tillräckligt och att få tillräckligt mycket sömn. Drick gärna vatten, särskilt om du har druckit alkohol. Ha bra belysning när du läser och arbetar.
Om du misstänker att du har migrän, sök läkare för att få en diagnos, råd och behandling.
Om du undrar över något rekommenderade läkemedel vid huvudvärk enligt Kloka Listan.