Huvudlöss är vanligt bland barn. Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud. Det är viktigt att behandla för att hindra spridning. Du kan köpa receptfria lusmedel på apoteket och behandla själv. Huvudlöss beror inte på dålig hygien.

Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn. Det har inget med dålig hygien att göra, och därför kan man heller inte tvätta bort huvudlöss. Lössen sprider inte sjukdomar. Huvudlöss är obehagliga men går för det mesta lätt att bli av med.

Huvudlusen är en gråsvart, 2–3 millimeter lång platt insekt utan vingar. Den lever bland hårstråna på huvudet. Djuren lever på blod från hårroten och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar.

Symtom vid huvudlöss

Huvudlöss orsakar oftast, men inte alltid, klåda. Man kan ha huvudlöss utan att det kliar.

Luskamning

Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössen lägger ljusa ägg som klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Äggen kallas även gnetter. Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Leta noga med en tät luskam som finns att köpa på apoteket. Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen. Kamma håret över ett vitt papper så syns lössen tydligare.

Gör så här:

  1. Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
  2. Gör sedan en ny bena alldeles intill och kamma på så sätt igenom hela håret från sida till sida.
  3. Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant bena för bena till hela håret är genomkammat.
  4. Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter tillbaka igen från nacken till pannan.

Förebygg huvudlöss

Det bästa sättet att förebygga spridning av löss är att med jämna mellanrum undersöka håret med hjälp av en luskam. Detta är särskilt viktigt vid terminsstart i skola och förskola där löss sprids lätt mellan barn.

Om någon i en familj eller barngrupp har löss måste även de övriga undersökas noga med luskam.

Det är sällan nödvändigt att byta eller tvätta sängkläder och mössor oftare än vanligt. Lusen överlever bara något dygn utanför hårbotten.

Smitta

Lössen sprids framförallt genom kontakt huvud mot huvud. Borstar, kammar och mössor kan sprida huvudlöss men det är sällsynt eftersom lössen inte överlever mer än ett dygn utanför hårbotten. Man blir inte smittad med huvudlöss av djur.

Egenvård vid huvudlöss

På apoteket finns olika typer av receptfria lusmedel. Apotekspersonalen kan ge dig råd när det gäller val av lusmedel. Eftersom huvudlössen börjat bli resistenta, det vill säga motståndskraftiga, mot de läkemedel som använts, rekommenderas nu i första hand andra medel. Dessa medel klassas inte som läkemedel och innehåller bland annat växtbaserade oljor som appliceras i hår och hårbotten och kväver lössen.

De traditionella läkemedlen mot löss finns fortfarande att köpa på apoteket. Om du använder ett sådant läkemedel är det mycket viktigt att du följer bruksanvisningen noga. Det är bara den som har löss som ska behandlas. Man kan inte behandla i förebyggande syfte eller för säkerhets skull. Det gör bara att lössen blir än mer motståndskraftiga mot läkemedlet, som därmed får sämre effekt.

Oavsett vilken typ av lusmedel du använder är det viktigt att kamma håret med luskam varje dag i 14 dagar efter behandlingen för att se att alla löss är borta. Döda ägg kan sitta kvar på hårstråna så att hårstrået måste klippas bort för att ägget ska försvinna helt.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.