Du som bor i Stockholms län kan själv välja vilken vårdcentral i länet du vill gå till. Om du flyttar eller om du inte är nöjd med den mottagning du valt kan du byta. Valet gör du enklast genom e-tjänsten Mina vårdkontakter.

Hur väljer jag?

Genom att klicka på Vårdcentral under Mottagningar här till höger kan du se vilka vårdcentraler som finns att välja mellan. Det finns tre sätt att välja:

  • genom e-tjänsten Mina vårdkontakter
  • på en vårdvalsblankett
  • på den vårdcentral du vill gå till.

Mina vårdkontakter

För att kunna använda e-tjänsten Mina vårdkontakter behöver du skaffa ett användarkonto. för att läsa mer, eller logga in direkt om du redan har skaffat ett konto. Dina barn måste ha egna användarkonton. Valet av vårdcentral är personligt och görs för varje enskild familjemedlem.

Valblankett

Valblanketterna hittar du här intill, en för vuxna och en för barn och ungdomar under 18 år. Du gör ett val för varje person och skriver under blanketten med ditt namn. Lämna eller skicka blanketten till den mottagning du valt.

Du kan också hämta blanketter på närmaste vårdcentral eller beställa via .

Om vårdcentralen har fullt

Om den mottagning du väljer har fullt kan du antingen ställa dig på en väntelista eller välja en annan mottagning.

När du väljer mottagning kan du samtidigt komma med önskemål om en särskild läkare, till exempel någon som har särskilda språk- eller specialistkunskaper. Om läkaren du valt har väntelista kontaktar mottagningen dig.

Jämföra mottagningar

För att göra ditt val av vårdcentral enklare kan du jämföra olika mottagningar med varandra. Läs mer till vänster under Jämför vård. Klicka på Vårdcentral under Mottagningar här till höger för att se vilka vårdcentraler du kan välja mellan.

Vad ska vårdcentralen erbjuda?

Stockholms läns landsting ställer krav på vårdcentralerna. De ska till exempel kunna erbjuda kurator eller psykolog samt sköta om den vanliga hemsjukvården. När vårdcentralen har stängt ska den kunna hänvisa dig till en närakut som har öppet fram till klockan 22.00, både på vardagar och helger.

Om vårdcentraler

På vårdcentralen behandlas både vuxna och barn för sjukdomar och besvär som inte är akuta eller livshotande. Det kan till exempel handla om halsont, hög feber hos barn, urinvägsinfektion, allergi, yrsel, ryggont eller kroniska sjukdomar som diabetes. På vårdcentralen kan du också få hjälp med att mäta blodtrycket, lägga om sår eller ta bort stygn efter mindre kirurgiska ingrepp. Du kan få råd och stöd om du vill sluta röka, gå ner i vikt eller förändra dina alkoholvanor. Och du kan få prata med någon om du känner dig nedstämd eller orolig.

Om husläkare

Husläkarna är specialister i allmänmedicin. På vissa mottagningar arbetar också läkare med annan specialistkompetens, som till exempel barnläkare eller läkare som är specialister på åldrandets sjukdomar.