I första hand ska du vända dig till en vårdcentral eller husläkarmottagning när du eller dina barn behöver sjukvård.

På vårdcentralen kan du bli undersökt och få behandling för de flesta sjukdomar eller besvär. Om du behöver mer specialiserad vård hänvisas du vidare. Du får en så kallad remiss till en specialistläkare. Du kan gå direkt till många specialistläkare, men med en remiss ser husläkaren på vårdcentralen till att du kommer till rätt specialist. Väntetiden kan då bli kortare. Ditt första besök hos specialistläkaren kostar också mindre om du har en remiss.

På vårdcentralen kan du också få hjälp med olika hälsofrågor, till exempel att gå ner i vikt, sluta röka eller få bukt med alkoholproblem.

Till vårdcentralen eller husläkarmottagningen kan du ringa för att beställa tid. Många vårdcentraler har öppen mottagning vissa dagar och tider, då du kan komma med akuta besvär, eller telefonmottagning dit du kan vända dig för att få råd eller få en akuttid.

Vissa husläkare kan göra hembesök. För att ta reda på om din husläkare gör hembesök, kontakta mottagningen.

Vårdcentralerna har öppet dagtid vardagar. Adress och telefonnummer till vårdcentraler hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet - gå in på Mina vårdkontakter till höger.

Närakut

Vårdcentralerna ska ordna telefonrådgivning och mottagning för akut sjuka barn eller vuxna på närakuter, som är öppna vardagar klockan 17.00 och 22.00 och helgdagar klockan 08.00 till 22.00. Närakuten drivs ofta i samverkan med andra vårdcentraler i området.

Du kan söka efter Närakuter till vänster här på sidan.

Välja husläkare eller vårdcentral

I Stockholms län har du rätt att välja din egen husläkare. Du väljer genom att lista dig hos en bestämd husläkarmottagning eller vårdcentral. Det behöver inte vara den som ligger närmast där du bor. Under länken Vårdcentral uppe till höger ser du vilka vårdcentraler eller husläkarmottagningar du kan välja på.

Du gör ditt val genom att fylla i en vårdvalsblankett som du lämnar på eller skickar till mottagningen. Blanketterna hittar du bland länkarna uppe till höger. Du kan också göra ett val elektroniskt via Mina vårdkontakter.

Fördelen med att välja husläkare är att du kan ha kontakt med samma läkare som känner dig och dina besvär. Det kan hända att den husläkare eller mottagning du vill välja redan har så många patienter att han eller hon inte kan ta emot nya. Då kan du ställa dig på mottagningens väntelista.

Om du har svårt att hitta en husläkare att lista dig hos eller väljer att inte lista dig, kan du gå till vilken husläkarmottagning eller vårdcentral som helst.

Byta husläkare eller vårdcentral

Du kan byta husläkare när du vill. Du gör det genom att kontakta den nya husläkare du vill gå hos. Om du flyttar inom Stockholms län kan du välja att antingen gå kvar hos din husläkare eller byta, det bestämmer du själv.

Personalen på vårdcentralen

Husläkaren

Husläkaren är specialist i allmänmedicin och har breda kunskaper om sjukdomar och hälsoproblem och hur de kan behandlas. På vissa mottagningar kan det finnas husläkare som är specialister på barn eller på äldresjukdomar, geriatrik.

Distriktssköterskan

Distriktssköterskan är specialutbildad sjuksköterska och har egen mottagning. Dit kan du vända dig för att få råd, få injektioner, få hjälp med läkemedel, få vissa prov tagna, vaccineras eller få sår omlagda. Distriktssköterskan kan också skriva ut vissa hjälpmedel, till exempel hjälpmedel för inkontinens, göra hembesök och även göra vissa medicinska bedömningar.

Undersköterskan

Undersköterskan tar vissa prover, lägger om sår och assisterar husläkaren. Undersköterskan kan också sitta i mottagningens reception.

På en vårdcentral kan även andra yrkesgrupper arbeta:

Sjukgymnasten

Sjukgymnasten arbetar med att förebygga och behandla åkommor som begränsar din förmåga att röra dig. Sjukgymnasten arbetar både med fysisk träning och andra typer av behandlingar samt ger råd och information om till exempel ergonomi.

Arbetsterapeuten

Arbetsterapeuten arbetar bland annat med rehabilitering och träning, till exempel efter en olycka eller vid sjukdom.

Dietisten

Dietisten ger råd och hjälper dig med kosten om du till exempel får diabetes eller vill gå ner i vikt.

Genom alla auktoriserade husläkarmottagningar eller vårdcentraler ska du kunna få träffa en kurator eller psykolog om du behöver det.