HPV, humant papillomvirus, är ett vårtvirus. Några typer ger hand- eller fotvårtor medan andra ger vårtor på könsorganen, så kallade kondylom. De allvarligaste typerna kan orsaka cancer, bland annat livmoderhalscancer, analcancer och peniscancer. Idag finns vaccin som, om det ges före sexdebuten, skyddar mot upp till fyra av de 40 HPV-typer som orsakar sjukdomar i underlivet och könsorganen.
HPV, humant papillomvirus, är ett vanligt förekommande vårtvirus. Det finns mer än 200 typer av HPV. De flesta infekterar huden men cirka 40 typer infekterar slemhinnan i underlivet.
HPV är världens vanligaste sexuellt överförda infektion. De allra flesta, cirka 90 procent av infektionerna, läker ut spontant.
Knappt 20 olika typer av HPV, till exempel typ 16 och 18, kan orsaka svåra cellförändringar på livmodertappen, vilket i sällsynta fall kan leda till livmoderhalscancer. Många typer kan orsaka lättare cellförändringar och/eller ge kondylom.
Hand- och fotvårtor orsakas också av HPV, men de är av en annan typ än dem som finns i underlivet.
Om du smittats av HPV i underlivet märker du troligen ingenting, om du inte får vårtor. Infektionen läker oftast ut av sig själv. I samband med andra faktorer, till exempel rökning, blir infektionen hos en del kvinnor kronisk, men den visar fortfarande inga symtom.
En kronisk infektion kan så småningom leda till cellförändringar i livmoderhalsen. Cellförändringar upptäcks genom cellprovtagning, se nedan. Cellförändringarna kan i sällsynta fall utvecklas till livmoderhalscancer. Alla cellförändringar måste utredas av gynekolog.
Kondom ger ett visst skydd mot viruset.
HPV är världens vanligaste sexuellt överförda infektion och de allra flesta sexuellt aktiva män och kvinnor har någon gång haft en infektion med HPV. Nästan alla dessa infektioner har läkt ut spontant.
För ungdomar som ännu inte sexdebuterat finns två olika vaccin som båda skyddar mot de två vanligaste typerna av HPV, typ 16 och 18, som bland annat kan ge livmoderhalscancer. Ett av vaccinen skyddar även mot HPV 11 och 6 som orsakar kondylom. Vaccin ska ges före sexdebuten för att ge fullgott skydd.
Båda vaccinen är registrerade för flickor och kvinnor från 9-10 år upp till 25-26 år. Vaccinet som innehåller skydd mot fyra olika HPV-typer är dessutom registrerat för pojkar mellan 9 och 15 år. Båda vaccinen ingår i högkostnadsskyddet för flickor mellan 13 och 17 år.
Kvinnor mellan 23 och 60 år kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning för att man ska kunna upptäcka cellförändringar i god tid och behandla dessa. Även om du är vaccinerad är det viktigt att gå på dessa provtagningar.
Har du frågor kan du dygnet runt kontakta en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Klicka på länken uppe till höger.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
Om du vill vaccinera dig, eller dina barn, ska du vända dig till gynekologmottagning eller vaccinationscentral. Även vissa vårdcentraler vaccinerar.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.
Kvinnor mellan 23 och 60 år kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Det är viktigt att gå på dessa provtagningar även om du är vaccinerad, eftersom cellförändringar och livmoderhalscancer även kan orsakas av andra, mindre vanliga typer av HPV.
Om du har cellförändringar remitteras du till gynekolog för vidare utredning.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.