Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig bland barn upp till tio år. Vuxna kan få höstblåsor men det är ovanligt eftersom vi har antikroppar sedan tidigare. Blåsorna sitter i munnen, och ibland på händer och fötter. Sjukdomen är ofarlig och går över efter ungefär en vecka.
Höstblåsor orsakas av ett virus som heter coxsackievirus, som hör till gruppen Enterovirus.
Kärt barn har många namn, höstblåsor kallas även till exempel höstsjuka. Ibland kallas den också hand-, fot- och munsjuka (Hand-foot-and mouthdisease) vilket kan göra att den helt felaktigt blandas ihop med mul- och klövsjuka. Höstblåsor har inget med mul- och klövsjuka att göra.
Blåsor bildas i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna och brukar sitta i en vecka. Blåsorna är rodnade och kan innehålla lite vätska. Sjukdomen kan ge feber, oftast under 40 grader.
Det kan vara svårt att undvika höstblåsor eftersom det är en mycket smittsam infektion. Att tvätta händer ofta och undvika kontakt med sjuka kan hjälpa, men ofta har den som blir sjuk redan hunnit smitta andra innan sjukdomen bryter ut.
Den som bär på smitta kan vara smittsam i flera veckor men smittan avtar hela tiden. Värst är det precis innan sjukdomen bryter ut och i början. Därför kan det vara svårt att avgöra när barnet ska vara hemma för att undvika att smitta andra.
Du blir smittad när du kommer i kontakt med andra som bär smittan. Viruset sprids via näsa, svalg och blåsor. Smitta kan också föras vidare via avföring. Har du en gång blivit smittad är du som regel immun, motståndskraftig, mot viruset. Det är därför som sjukdomen främst förekommer hos barn.
Infektionen går över av sig själv och det krävs ingen behandling. Mår barnet bra i övrigt kan det gå på förskola/skola men så länge det har blåsor är det nog att bättre för barnet att vara hemma. Om barnet är påverkat och inte kan leka eller följa undervisningen bör barnet också stanna hemma förstås.
Blåsorna i munnen svider och kan göra ont. Det kan därför vara svårt för barn att äta. Prova mat som är lättare att få i sig som soppa, filmjölk, kräm eller glass. Små barn kan behöva matas med sked. Är man frisk i övrigt gör det inget om man äter lite mindre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska.
Ibland kan det göra så ont att det är svårt att äta och sova. Då kan det vara bra med smärtstillande och febernedsättande medicin mot Mina vårdkontakter.
En infektion som beror på virus kan vanligtvis inte behandlas med läkemedel, den läker ut av sig själv. Däremot kan symtomen lindras med smärtstillande mungel. Det finns både receptfritt och som kan skrivas ut av läkare.