Om du måste ta många läkemedel och dessutom på flera olika tider, kan det vara svårt att hålla reda på allt. Det finns hjälpmedel som hjälper dig att komma ihåg. Ta läkemedlen i samband med någon rutin som du alltid gör, exempelvis måltider. Använd kalenderförpackning eller doseringsask.

Försök att koppla ihop dina doser med rutiner i vardagen. Ska du ta två tabletter dagligen kan det till exempel vara praktiskt att ta en till frukosten och en till middagen. Försök att sprida intaget över dygnet om läkaren inte ordinerat något annat.

Kalenderförpackning

Vissa läkemedel finns i så kallad kalenderförpackning. Då är veckans dagar tryckta på tablettkartans baksida eller förpackningens utsida. Fråga personalen på apoteket om ditt läkemedel finns i kalenderförpackning om du tror att det skulle underlätta för dig.

Dosett

Har du flera läkemedel kan det vara idé att investera i en speciell doseringsask, en så kallad dosett. I den vanligaste varianten finns plats för läkemedel upp till fyra gånger per dygn under en vecka. Där portionerar du i förväg ut dina tabletter för att på ett enkelt sätt kunna se om du har tagit dem. Tänk på att vissa tabletter är ljus- och fuktkänsliga och förstörs om de läggs i dosett. Det står i så fall i läkemedlets bipacksedel som finns i förpackningen.

ApoDos

Du kan få något som heter ApoDos om din läkare bedömer att det behövs. Den påminner lite om dosetten, men skillnaden är att apoteket portionerar ut doserna till dig i små påsar.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet. Du får ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Här får alla som frågar svar och du kan se vem som är din husläkare.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan också tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att söka under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.