Hiv är ett virus som skadar kroppens immunförsvar. Tidiga tecken kan vara feber, halsont, svullna lymfkörtlar, sår på slemhinnor och hudutslag. För de allra flesta dröjer det många år innan sjukdomen märks. Det är mycket viktigt att hivinfektionen upptäcks tidigt för att kunna sätta in behandling i rätt tid. Viruset smittar inte vid kramar, kyssar och vanliga sociala kontakter. Kondom är ett mycket säkert skydd vid sex. Sök vård om du misstänker hiv eller aids.

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Sjukdomen sprids i en pågående världsomfattande epidemi. Värst är situationen i många låg- och medelinkomstländer, men även industriländerna är drabbade. I dagsläget ökar spridningen kraftigt i Östeuropa, Ryssland och Centralasien. I Sverige lever cirka 6000 personer med hiv.

Sjukdomen är dödlig om man inte får behandling. Behandling å andra sidan minskar dödligheten kraftigt.

Hivinfektionen läker inte spontant, utan den smittade personen bär på viruset resten av livet. En hivinfekterad persons smittsamhet blir mycket låg eller försumbar om behandlingen är framgångsrik, det vill säga, om viruset inte upptäcks i blodet under behandling.

Symtom på hiv

Det är vanligt att man i början inte märker att man har blivit smittad av hiv. Oftast dröjer det ett flertal år innan några tecken uppträder. Man kan ha många olika och varierande symtom, till exempel:

  • perioder med feber
  • viktnedgång
  • lunginflammation
  • olika hudutslag
  • svamp i munnen.

Ett begränsat antal personer har vid smittotillfället övergående symtom som varierar.

Skadan på immunförsvaret utvecklas oftast långsamt. Efter fem till tio års infektion kan immunförsvaret inte längre skydda kroppen mot olika bakterier, virus, svampar och parasiter. Då kallas sjukdomen för aids. Det är numera väldigt ovanligt att aids utvecklas hos hivpatienter som genomgår behandling, eftersom läkemedlen är mycket effektiva.

Om hivinfektionen upptäcks tidigt ska behandling sättas in redan när immunförsvaret är lite försvagat. Behandlingen gör att immunbristen aldrig utvecklas, därför uppkommer inga symtom eller sjukdomar.

Ett stort problem är att över hälften av alla som får diagnosen hiv i Sverige redan har kraftigt försvagat immunförsvar vid diagnostillfället. Det gör att de har en ökad risk för allvarliga symtom och en högre risk att dö. De flesta har då burit på infektionen, utan att veta om det, under många år och varit smittsamma under denna tid. Även om infektionen upptäcks sent fungerar behandlingen i de flesta fall bra.

Infektionen kan enkelt bestämmas med ett blodprov, oavsett om man känner sig sjuk eller inte.

Förebygg hiv

Du skyddar dig mot hiv genom att undvika kontakt med viruset via blod, sädesvätska och slidsekret. Kondom vid samlag ger ett mycket bra skydd mot hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar så länge kondomen inte går sönder. Du är även skyddad om du har sex utan nära slemhinnekontakt. Det är dock viktigt att du undviker att få sädesvätska, slidsekret, urin eller blod på slemhinnorna.

Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Några vaccin finns inte heller i sikte.

Gravida kvinnor erbjuds hivtest. Om en gravid kvinna visar sig ha hiv kan man förhindra att barnet smittas genom att ge hivbehandling till kvinnan, i vissa fall

förlösa barnet med kejsarsnitt och ge barnet hivläkemedel efter födseln. Läs mer om smittskyddslagen. Du måste också göra de undersökningar och ta de prover som behövs. Om du är smittad bör du genomgå behandling enligt läkarens rekommendationer. Både undersökningen och eventuell behandling är gratis.

Behandling av hiv

Läkemedel

Det finns i dag ingen behandling som botar infektionen och tar bort viruset ur kroppen. Däremot finns det effektiva läkemedel som minskar mängden virus och bromsar upp sjukdomen. De kallas bromsmediciner. Oftast leder behandlingen till att immunförsvaret återhämtar sig helt. De flesta som får behandling kan fortsätta leva sitt liv som om de inte vore infekterade med hiv.

I dagsläget är medicineringen mot hiv livslång. Behandlingen ska påbörjas innan immunförsvaret är kraftigt försvagat. Om behandlingen sätts in för sent ökar risken för allvarliga symtom och död. Din hivläkare bedömer när det är dags att starta behandlingen.

Tidigare gav bromsmedicinerna biverkningar. I dag har biverkningarna till stor del minskat. Behandlingen har också blivit enklare, många behöver bara ta en eller några få tabletter. Medicineringen måste skötas noggrant för att inte viruset ska bli motståndskraftigt mot läkemedel.

Råd till anhörig

Du som är anhörig kan också behöva stöd. Du har möjlighet att få detta genom kontakterna med vården och genom den personal som ansvarar för din anhörigas vård. Du kan också få stöd från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra som befinner sig i en liknande situation.