Vårdomsorg - webbplats och telefon

Information om sjukdomar, hälsa och vård – sjukvårdsrådgivning

På Vårdomsorg.se får du information och råd om hälsa och sjukdomar, undersökningar, behandlingar och läkemedel. Dessutom hittar du adresser, telefonnummer och öppettider till alla vårdgivare i Stockholms län.

har öppet dygnet runt. Här kan du få adress och telefonnummer till alla vårdgivare i Stockholms län och få reda på vem som är din husläkare. Du kan också välja att få sjukvårdsrådgivning av erfarna sjuksköterskor. De kan till exempel hjälpa dig att avgöra om du behöver söka vård för dina besvär och tala om vart du ska vända dig.

På andra språk:

  • För råd på arabiska, ring Vårdomsorg på telefon 08-528 528 38
  • För råd på bosniska, kroatiska och serbiska, ring 08-528 528 96

Vårdcentral

Här kan du få hjälp med nästan allt

På vårdcentralen, eller husläkarmottagningen som den också kallas, behandlas både vuxna och barn för sjukdomar och besvär som inte är akuta eller livshotande. Det kan till exempel handla om halsont, hög feber hos barn, urinvägsinfektion, allergi, yrsel, ryggont eller kroniska sjukdomar som diabetes.

På vårdcentralen kan du också få hjälp med att mäta blodtrycket, lägga om sår eller ta bort stygn efter mindre kirurgiska ingrepp.

Du kan få råd och stöd om du vill sluta röka, gå ner i vikt eller förändra dina alkoholvanor. Och du kan få prata med någon om du känner dig nedstämd eller orolig.

Om husläkaren på vårdcentralen bedömer att du behöver specialistvård hänvisas du vidare till en specialistmottagning – du får en remiss.

Vårdcentralerna har öppet vardagar på dagtid för rådgivning och besök. Vissa vårdcentraler har dessutom kvällsöppet. Du beställer en tid för besök genom att ringa mottagningen eller via Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter. Om du snabbt behöver få hjälp, till exempel med att ta hand om en sårskada, kan du gå till vårdcentralen utan att först ha beställt en tid. Då hjälper de dig så fort som möjligt.

Under Hitta vård och omsorg eller via länken till höger på sidan kan du söka efter vårdcentraler i Stockholms län.

Närakut

När vårdcentralen har stängt och du inte kan vänta till nästa dag

Om läget är akut och vårdcentralen har stängt, kan du få hjälp på en närakut. Närakuten tar hand om samma typer av sjukdomar och besvär som vårdcentralen.

För att ta reda på var närmaste närakut finns, och vilka öppettider den har, kan du gå in under Hitta vård och omsorg, eller söka via länken till höger på sidan. Du kan också ringa .

Ibland är det svårt att bedöma hur allvarligt sjuk eller skadad man är. För att slippa vänta i onödan på närakuten när du lika gärna hade kunnat få hjälp på din vårdcentral nästa dag kan du först ringa till . Då får du prata med en erfaren sjuksköterska som hjälper dig att avgöra om du behöver vård direkt och kan tala om vart du ska vända dig.

Akut vård

När du hastigt blir svårt sjuk eller allvarligt skadad

Om du hastigt blir svårt sjuk eller allvarligt skadad ska du uppsöka en akutmottagning på sjukhus. Det kan till exempel handla om svåra bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, benbrott, djupa sårskador eller större blödningar. Sjukhusens akutmottagningar har öppet dygnet runt.

För att ta reda på var närmaste akutmottagning finns kan du gå in under Hitta vård och omsorg eller söka via länken till höger på sidan. Du kan också ringa .

Om du är så svårt sjuk eller allvarligt skadad att du inte klarar av att ta dig till en akutmottagning på egen hand ska du ringa nödnumret 112 till SOS Alarm, som har möjlighet att skicka en ambulans.

Ibland är det svårt att bedöma hur allvarligt sjuk eller skadad man är. För att slippa vänta i onödan på akuten när du lika gärna hade kunnat få hjälp på din vårdcentral nästa dag kan du först ringa till . Då får du prata med en erfaren sjuksköterska som hjälper dig att avgöra om du behöver vård direkt och kan tala om vart du ska vända dig.

Barnmorskemottagning

När du behöver preventivmedel eller är gravid

Barnmorskemottagningen, eller mödravårdscentralen som den också kallas, tar emot kvinnor i alla åldrar från tonåren till klimakteriet. Om du blir gravid erbjuds du kostnadsfria besök på barnmorskemottagningen under hela graviditeten. Då kontrollerar barnmorskan att du och barnet mår bra och du har möjlighet att ställa frågor om graviditet och förlossning.

Till barnmorskemottagningen kan du också vända dig om du behöver preventivmedel, om du vill göra ett graviditetstest eller för att få abortrådgivning. På barnmorskemottagningen görs också gynekologiska hälsokontroller, så kallad cellprovtagning, för att förebygga och tidigt upptäcka eventuell livmoderhalscancer.

Under Hitta vård och omsorg eller via länken till höger på sidan kan du söka efter barnmorskemottagningar i Stockholms län.

Tandvård

När du vill göra en undersökning eller har ont i en tand

Du väljer själv om du vill gå till Folktandvården, som drivs av Stockholms läns landsting, eller till en privattandläkare. Barn och ungdomar får gratis tandvård till och med det år de fyller 19, oavsett om de går till Folktandvården eller till en privattandläkare. Du kan hitta tandvårdsmottagningar för barn och unga via länken till höger här på sidan.

Om du är i akut behov av tandvård vänder du dig i första hand till din egen tandläkare. Har mottagningen stängt för dagen kan du uppsöka Folktandvårdens akutmottagning på S:t Eriks sjukhus, som har kvällsöppet. Om du eller ditt barn råkar ut för en allvarlig tandskada på natten, exempelvis i samband med en olycka, kan du ringa . Då blir du hänvisad till en tandläkare som har jour och kan utföra akuta kirurgiska ingrepp.