Att träffa någon som man tycker om och som tycker om en själv så mycket att man vill dela all sin tid tillsammans är en dröm för många.

Redan från unga år lär vi oss att den livslånga kärleken tillsammans med någon är det vi bör sträva efter. Trots detta ökar separationer och skilsmässor.

Det är inte enkelt att leva tillsammans med en annan människa. Att dela livets glädjeämnen tillsammans är roligt, men när svårigheter och vardagstristess tränger sig på blir situationen inte lika enkel. Ofta tittar vi på andra par i vår omgivning och tycker att de verkar ha ett perfekt liv. Men i verkligheten går de flesta par igenom svåra perioder någon gång i sitt liv.

Att träffas

Den första tiden tillsammans brukar oftast ses genom ett rosa skimmer. Man är kär och lycklig över att ha träffat någon som man tycker så mycket om och som tycker om en lika mycket tillbaka. Visst kan det finnas små saker som man irriterar sig på hos den andre, men oftast har vi överseende med de sakerna eftersom allt annat är så bra.

I början av ett förhållande pratar man med varandra om allt och kan sitta uppe hela nätterna och diskutera livet och universum. Man tycker lika om det mesta, men respekterar varandras olikheter eftersom det är en del av ens personlighet.

Bilda familj

Att flytta ihop är ett stort steg i en relation. Från att ha haft sitt eget rum och sin egen tid ska man nu dela all tid tillsammans. Det är nu de första problemen dyker upp. Eftersom alla har med sig erfarenheter och uppfostran hemifrån har vi ofta idéer om hur saker och ting ska skötas. Ofta vet vi kanske inte ens varför det måste ske på just det sättet utan vi har helt enkelt alltid gjort så. När någon annan kommer och vill göra saker på ett annat sätt kan vi bli irriterade och arga.

Ett råd är att stanna upp och tänka efter varför det är så viktigt att göra saker på det sätt du är van vid. Tänk: på mitt sätt gör bara jag det. Kanske finns det fördelar med det andra sättet också. Kan ni kompromissa eller kan ni kanske göra på olika sätt?

Prata med varandra om saker ni tycker känns fel, men även om saker som känns rätt. Ibland glömmer man bort att berätta för den man ser hela tiden att man fortfarande tycker att han eller hon är bra och gör bra saker.

Att vara förälder

Barn kan ta mycket tid och kraft från förhållandet. Tiden efter förlossningen känner en del kvinnor oftast mindre sexuell lust. Partnern kan då känna sig utanför och bortglömd. Prata med varandra om hur ni känner er. Ofta kommer barnen i första hand och ens egna behov kommer i andra hand.

Ibland kan det vara bra att komma ihåg att ni inte bara är föräldrar utan även ett par som har valt att vara med varandra. Ta lite ledigt från föräldrarollen och gör någonting som ni tycker är roligt. När barnen är i tonåren brukar de vara experter på att vända föräldrarna mot varandra. Som förälder är det viktigt att prata med varandra och enas om vilken ställning man ska ta i olika frågor.

De farligaste hoten mot ett förhållande

 • Bristande kommunikation
  Att prata förbi varandra kan leda till många missförstånd. Försök att ta dig tid att berätta hur du mår och vad du verkligen känner. Kom ihåg att ingen kan läsa någon annans tankar.
 • Uppoffring
  Många känner att de uppoffrar sig för den andra partnern. Tänk igenom vem du egentligen offrar dig för, dig själv eller någon annan. Vet din partner om att du gör saker för henne eller honom som du inte vill?
 • Tristess och leda
  Försök hitta en balans mellan att göra saker tillsammans och att utveckla egna intressen. Ta ledigt från vardagen ibland och gör någonting nytt. Eller ta ledigt från jobbet och gör något trevligt tillsammans, som att gå ut och fika eller göra en utflykt till en vacker plats.
 • Att ta varandra för givet
  Berätta för din partner att du fortfarande älskar honom eller henne och att du fortfarande är glad över att det blev ni två. Många glömmer bort att visa sina känslor och tar för givet att den andra personen ska vara medveten om dem ändå. Kärleksförklaringar kan vi aldrig få för mycket av.

Bråk

Försök att välja vilka slag du vill utkämpa. Stanna upp och fråga dig själv om det verkligen är värt att bråka om just det här eller om det är någonting ni skulle ha skrattat åt i början av förhållandet.

 • Tänk efter varför en del saker är viktiga för just dig.
 • Om många bråk handlar om städning kanske du kan fundera på varför det är så viktigt för dig. Fundera över vilka känslor det är som väcks inom dig och varför.
 • Om ni bråkar om ekonomi kan en bank hjälpa till med rådgivning.
 • Tänk efter hur era bråk brukar se ut. Försök komma fram till de viktigaste sakerna ni tycker olika om och diskutera dem vid ett tillfälle när ni båda har tid och ork.
 • Efter ett gräl kan ni skriva brev till varandra där ni berättar om hur ni kände er. Eller skriv ett litet brev varje vecka där du berättar om saker som har hänt, som du har tänkt på eller som du mått dåligt av.

Är romantiken död?

Det blir allt vanligare att vi arbetar mycket och har så mycket annat för oss att kärleken sätts åt sidan. Vi skyller problem i samvaron på att jobbet tar tid. Kanske behöver vi helt enkelt stanna upp ett tag och fråga oss om det verkligen är brist på tid som gör att vi inte tar itu med problem i samlivet. Föredrar vi bekvämlighet framför romantik?

Trots att tekniken gör att det blir lättare att komma i kontakt med människor kan den även göra att våra känslor inte riktigt syns. Det går lätt och fort att skicka ett mejl till någon, men ger det samma känsla som ett personligt brev? Omtanke och omsorg i vardagen stärker banden mellan människor. Ibland behövs det bara små saker för att förändra en situation.

När ska man söka hjälp?

Om du känner att ditt förhållande inte är bra och att du mår dåligt av detta kan du söka hjälp hos en psykolog eller hos familjerådgivningen. De kan hjälpa dig och din partner att se hur ni beter er i förhållandet och varför. Ibland hjälper det par att hitta tillbaka till varandra och ibland hjälper det par att inse att de inte ska vara tillsammans längre.

Sök hjälp

Par som har problem i sin relation och behöver professionellt stöd för att reda ut krisen kan vända sig till kommunens familjerådgivning, vars uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. De tar emot alla par, med eller utan barn. Tyvärr är behovet av hjälp ofta större än resurserna och köerna kan därför vara långa. Läs mer om familjerådgivning i din kommun.
Även en del av Svenska kyrkans församlingar erbjuder familjerådgivning.