Det säkraste sättet att ta reda på om du är gravid är att göra ett graviditetstest. Det är enkelt. Du kan antingen lämna ett urinprov på Barnmorskemottagningen eller ungdomsmottagningen. Du kan också köpa ett graviditetstest på apoteket och testa hemma i lugn och ro.

Graviditetstestet mäter hormonet HCG, som kan mätas i urinen en tid efter att ägget har blivit befruktat. Hormonet finns bara hos kvinnor och bara när man är gravid. Därför är graviditetstester ofta mycket säkra. Om du gjort ett mycket tidigt test som är negativt, och mensen ändå inte kommer igång, kan du testa igen efter en vecka för att vara riktigt säker.

Bäst är att utföra testet på morgonen eftersom morgonurinen är mest koncentrerad. Om du gör testet själv kan du kissa i ett rent kärl och doppa stickan i urinen. I bruksanvisningen kan du läsa hur stickan ska se ut om provet är positivt, liksom hur den ska se ut om provet är negativt.

Exempel på graviditetstecken

Det första tecknet brukar vara att mensen uteblir. Många kvinnor kan ha mensliknande blödningar fast de är gravida. Du kan också ha en eller flera av dessa tecken:

  • brösten ömmar, bränner, svullnar och kan bli lite knöliga
  • bröstvårtorna styvnar och växer och det kan dra och sticka lite i dem
  • illamående, fast många mår inte illa alls
  • du känner dig lättirriterad
  • otroligt trött tidigt på kvällarna, så att du får svårt att hålla dig vaken
  • känslig för lukter
  • gasig och svullen i magen

Känslor

Många blir oerhört glada vid beskedet att de ska få barn. En del blivande mammor och pappor får blandade känslor. För kvinnan blir det både en fysisk och en psykisk omställning. För pappan kan det ofta kännas mer overkligt.

Graviditeten är inte alltid planerad, men kan ändå vara välkommen. Till och med par som planerat och länge försökt bli med barn kan bli överrumplade och känna sig villrådiga. Helt plötsligt kan man bli osäker på sin partner, undra om det passar att skaffa barn just nu eller känna sig osäker i sin roll som blivande förälder. Det är helt normalt.

Man måste låta detta nya svårförståeliga sjunka in. Det är viktigt att prata om sina känslor med sin partner, men kanske också med någon annan man har förtroende för.

Det kan kännas skönt att det är nio månaders väntetid. Det ger god tid att förbereda sig både känslomässigt och praktiskt. Tids nog kommer du underfund med vilket fantastiskt liv som växer därinne.

Det finns många bra artiklar i tidningar och på nätet och bra böcker som du kan läsa för att förstå vad som händer.

Kvinnans känslor

Det händer mycket hos kvinnan under graviditeten. Du känner och ser hur din kropp förändras. Du kan också känslomässigt påverkas och till exempel känna dig öppnare och mer lyhörd, bli känsligare för andras kommentarer eller bli besviken på människor i din omgivning som inte förstår dig.

Särskilt i början kan du känna dig labil och svänga i humöret. Det beror på att din kropp förbereder sig för att möta behoven hos ett litet nyfött barn. För att du ska förstå och vänja dig vid tanken på att ett liv växer inom dig kan det vara skönt att prata med någon eller läsa böcker och artiklar om graviditet. Ta en dag i taget.

Mannens/partnerns känslor

För dig som ska bli pappa eller partner kan graviditetsbeskedet vara lika omvälvande som för kvinnan. Motstridiga känslor av glädje och stolthet kan blandas med känslor av oro och funderingar kring framtiden i ett enda virrvarr. Prata med andra som varit i samma situation.

Barnmorskan kan hjälpa även dig längs vägen mot din roll som förälder. I föräldragrupperna på MVC kan du träffa andra blivande föräldrar. Där kan du ställa alla frågor som kanske är svåra att fråga din partner eller barnmorskan om.

Fråga om råd

Om du undrar över något Mina vårdkontakter.