• Gravid vecka 9

    Barnet

    Embryot börjar likna en människa. Käkarna är färdiga, munhåla och näsa förenas. Öron och näsa syns och ansiktet börjar se riktigt mänskligt ut. Halsen utvecklas. Fötterna är cirka två millimeter. Embryot blir mänskligare på flera sätt då det utvecklar känsel och reagerar på beröring. Det kan även få hicka. Svansen försvinner nu och i den här veckan börjar könsorganet att anläggas.

    Längd huvud till stjärt 27 mm.

    Flicka eller pojke

    Varje cell i vår kropp innehåller en särskild genetisk kod uppbyggd av 46 kromosomer. Vi får hälften från mamma och hälften från pappa. De första 22 kromosomparen bestämmer psykiska och fysiska drag hos barnet. Det sista paret bestämmer könet. XY-kromosomer blir en kille, XX blir en tjej. Mamman kan bara ge X-kromosomer. Det är alltså pappan som bestämmer könet på barnet. Om fostret är en pojke utsätts det för en extrem påverkan på "grundmallen", eftersom fosteranlaget är förutbestämt att bli kvinnligt. Hos pojkfostret gör en gen på y-kromosomen att det bildas testiklar och dessa frisätter höga halter av manligt könshormon som tillbakabildar det som skulle blivit kvinnliga könsorgan. Det kallas även för maskulinisering av de yttre könsorganen.

    Mamma

    Många kvinnor börjar oroa sig vid den här tiden. Du kanske oroar dig för missfall, för hur barnet kommer att bli, förhållandet, viktökning, jobbet eller andra saker. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om det var planerat. Det är fullt naturligt. Dela gärna med dig av alla dessa tankar till din partner så bibehålles närheten och han/hon blir mer delaktig i dina upplevelser. Nu kan du se att huden börjar förändras och rynkor slätas ut.

    Dina tänder

    Ditt tandkött blir mjukare och du kan märka att du blöder vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskpaer förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för karies. Därför är det viktigt att du sköter din munhygien under resten av graviditeten. Prata med en tandläkare om du känner dig osäker på hur du ska göra.

    Pappa/partner

    Under graviditeten kan många partners känna ett utanförskap. Det är mycket som kretsar kring den kvinnliga kroppen och den blivande mamman, mötena på mödravårdscentralen/barnmorskemottagningen, läkarbesöken, de fysiska förändringarna samt omgivningens fokus på den gravida kvinnan och det är klart – det är hon som bär barnet. Kvinnan i sin tur fokuserar mer inåt. Det är i hennes kropp livets mirakel sker. Men det är ni båda som väntar barn och din roll under graviditeten är betydelsefull. Var förberedd på ett visst utanförskap. Men vänd dig för den sakens skull inte bort utan se till att finnas där för din gravida kvinna och ert barn samt ta för dig av det som erbjuds. Det är viktigt att du också får berätta om dina egna känslor och tankar kring graviditeten och föräldraskapet.

    Hos barnmorskan/kontroller

    Har du inte bokat tid hos barnmorskan är det dags att göra det nu. Någon gång mellan vecka åtta och tolv är det dags för det som tidigare kallades inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen. Det är en längre besökstid hos barnmorskan där hon kommer att informera om viktiga saker att tänka på under graviditeten och förlossningen. Du och din partner får naturligtvis ställa frågor och får möjlighet att berätta om hur ni känner det och vilka tankar ni har kring graviditeten och den kommande förlossningen.

    En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.

    Ni blir erbjudna information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17 - 20. Om du är över 35 år eller om du har andra skäl får du möjlighet att diskutera och få information om andra fosterdiagnostiska undersökningsmetoder. Du väljer själv vilken ultraljudsmottagning du vill göra din undersökning på. Det är barnmorskan eller läkaren som skickar remissen till den mottagning du valt.

    Kom i håg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Att besöka mödravården och att göra ultraljud eller andra fosterdiagnostiska undersökningar är frivilligt.

    Gravid och lesbisk

    Nu finns det även en mödravårdsmottagning för homosexuella. Mottagningen har bland annat inriktat sig på lesbiska och bisexuella kvinnor. Här finns öppet lesbiska barnmorskor. Givetvis tar alla mottagningar emot lesbiska kvinnor.