Embryot är ungefär lika stort som ett krusbär. Nu ser man tår och fingrar tydligare. Hjärt-konstruktionen är utvecklad. I ansiktet kan man se överläppen, nästippen och ögonlocken. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. Man kan redan nu mäta viss aktivitet i hjärnan.
Armbågarna och knälederna utvecklas och armarna blir längre.
Längd huvud till stjärt 19 mm.
Många gravida börjar känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol. Håret kan kännas mer svårskött än vanligt. Vissa kvinnor upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Ökade flytningar är vanligt. Det är helt normalt så länge det inte kliar eller gör ont. Det är inte ovanligt med blödningar tidigt i graviditeten trots normal utveckling av graviditeten. Om blödningen är riklig och smärtsam kan du kontakta din barnmorska eller Vårdomsorg för rådgivning. Ibland kan det vara tecken på begynnande missfall. På grund av den förändrade hormonbalansen i din kropp kan du få akne. Dina kläder kan kännas trånga. Livmodern har vuxit från storleken på ett päron till en grapefrukt ungefär. Det kan kännas som mensvärk då den växer och tar plats.
Det kan kännas spännande att gå på första besöket hos barnmorskan. Där får ni information om vad som händer under graviditeten och vilka hållpunkter ni kan ha på vägen. Läkarbesök, ultraljud, föräldragrupper, eventuella andningskurser, och föreläsningar på förlossningskliniker med mera. Barnmorskan ställer frågor för att få relevant information om er som kan påverka graviditeten. Vid besöket får ni också möjlighet att ställa frågor. Och tveka inte att som partner och/eller blivande pappa fråga om allt du undrar över.
Har du inte bokat tid hos barnmorskan är det hög tid att göra det nu. Någon gång mellan vecka åtta och tolv är det dags för det som tidigare kallades inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen. Det är en längre besökstid hos barnmorskan där hon kommer att informera om viktiga saker att tänka på under graviditeten och förlossningen. Du och din partner får naturligtvis ställa frågor och får möjlighet att berätta om hur ni känner det och vilka tankar ni har kring graviditeten och den kommande förlossningen.
En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.
Ni blir erbjudna information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17 - 20. Om du är över 35 år eller om du har andra skäl får du möjlighet att diskutera och få information om andra fosterdiagnostiska undersökningsmetoder. Du väljer själv vilken ultraljudsmottagning du vill göra din undersökning på. Det är barnmorskan eller läkaren som skickar remissen till den mottagning du valt.
Kom i håg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Att besöka mödravården och att göra ultraljud eller andra fosterdiagnostiska undersökningar är frivilligt.
Nu finns det även en mödravårdsmottagning för homosexuella. Mottagningen har bland annat inriktat sig på lesbiska och bisexuella kvinnor. Här finns öppet lesbiska barnmorskor. Givetvis tar alla mottagningar emot lesbiska kvinnor.