• illamåendet beror på graviditetshormonerna. Men stress och överbelastning på arbetet eller hemma påverkar också illamåendet. I allmänhet minskar både tröttheten och illamåendet efter tredje månaden. Så fort du misstänker att du är gravid kan du ta ett graviditetstest. Tester finns att köpa på apoteket och en del av dem kan tala om ungefär vilken graviditetsvecka du är i. Du kan också vända dig till barnmorskemottagningen där du kostnadsfritt kan göra graviditetstest.

    Tvillingar

    Väntar du tvillingar kanske du känner av illamåendet mer än en som väntar ett barn. Du kan också vara tröttare och behöva kissa oftare.

    Pappa/partner

    Nu kanske ni har börjat märka de första graviditetstecknen. Det kan till exempel vara ständig hunger, trötthet eller illamående. För många är illamåendet värst på morgonen och du kan hjälpa din partner genom att servera exempelvis te och någon skorpa innan hon kliver upp. Pröva er fram och se vad som fungerar.

    Illamåendet kan påverka er vardag och för att få det att fungera får du kanske ta ett större ansvar för kök och sophantering. Tänk på att laga mat som fungerar för din gravida partner. Vissa gravida står inte ut med lukten av exempelvis stekt mat, andra har svårt för fisk, ost eller att dricka mjölk som stått öppnad i kylskåpet en längre tid.

    Hos barnmorskan/kontroller

    Det är dags att boka tid hos barnmorskan. Du och din partner har möjlighet att komma på ett tidigt besök hos barnmorskan, redan i vecka fem till sex. Det är ett första hälsosamtal, där ni bland annat går igenom livsstilsfrågor som kost, tobak, alkohol och fosterdiagnostik. Sedan följer ett längre besök några veckor senare, runt vecka åtta till tolv. Då tas det prover och medicinsk bakgrund.

    Du har rätt att välja vilken barnmorskemottagning du vill gå till. Här på Vårdomsorg hittar du adress och telefonnummer till en barnmorskemottagning.

    Gravid och lesbisk

    Alla mottagningar tar givetvis emot lesbiska kvinnor. I Stockholms län finns det också en mödravårdsmottagning med homokompetens och med specialister inom gynekologi, kvinno- och barnhälsovård. Mottagningen har bland annat inriktat sig på lesbiska och bisexuella kvinnor. Här finns öppet lesbiska barnmorskor.