Glutenintolerans, celiaki, innebär att man inte tål gluten. Gluten finns i sädesslagen vete, råg och korn. Symtomen varierar och därför kan sjukdomen vara svår att upptäcka. Trötthet, mag- och tarmbesvär samt viktminskning kan vara tecken på glutenintolerans. Kontakta vårdcentralen om du misstänker att du är glutenintolerant.
Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Hos den som är glutenintolerant orsakar gluten en inflammation som skadar tunntarmens slemhinna. Det gör att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt.
Glutenintolerans är till viss del en ärftlig sjukdom. En av tio som är nära släkt med en person som har sjukdomen drabbas. I Sverige är cirka 1 på 100 glutenintolerant.
Symtomen vid glutenintolerans kan variera mycket. Det gör att sjukdomen är svår att upptäcka. Somliga får glutenintolerans som barn medan andra upptäcker det först i vuxen ålder.
Hos barn kommer tecknen på glutenintolerans vanligen när de börjar äta mat som innehåller vete, råg eller korn. Vanliga symtom är dålig vikt- och, framför allt, längdutveckling och att barnet får mag- och tarmsymtom som diarré eller förstoppning. Många barn får också humörförändringar och blir griniga, irriterade och trötta. Många äldre barn har normal vikt, men blir kortvuxna.
gastroskop. Det är ett tunt, böjligt instrument som förs ner genom munnen och matstrupen så att läkaren kan ta prover från tarmens slemhinna.
Om biopsin bekräftar att du har glutenintolerans får du träffa en dietist som ger dig råd om vad du ska äta för att må bra. Den glutenfria kosten gör – hos de allra flesta – att tarmen börjar fungera normalt igen inom några månader.
Glutenintolerans är en livslång sjukdom och därför måste du som är glutenintolerant hålla dig till glutenfri kost livet ut.
Behandlingen består i att hålla en glutenfri kost, men du ska vänta med det tills dina besvär blivit ordentligt utredda. Många som har besvär liknande dem vid glutenintolerans – men som i själva verket tål gluten – kan tillfälligt må bättre av glutenfri kost. De som verkligen lider av glutenintolerans kan försena möjligheten att få rätt diagnos och behandling om de börjar med glutenfri kost innan utredningen är klar. Resultaten av tunntarmsbiopsin kan bli missvisande om du har slutat äta mat med gluten före undersökningen.
Så snart diagnosen väl är fastställd är det viktigt att kosten är helt glutenfri. Det finns ingen säker minsta mängd som kan ätas utan risk för skador på tarmen och fortsatta besvär.