Valborg är ett av många tillfällen som förknippas med alkohol. Det är ofta på valborg som ungdomar prövar alkohol och upplever sin första fylla.

Många ungdomar provar alkohol förr eller senare. Därför är det väldigt viktigt att du som förälder har tänkt igenom hur du ska prata - och har börjat prata - med ditt barn om alkohol innan det är för sent. Idag börjar många barn dricka i väldigt unga år. Det är fler och fler tioåringar som dricker alkohol. Även om du inte vill tro att just ditt barn är en av dem kan det vara bra att prata med varandra om alkohol.

Hur vet jag om mitt barn dricker?

  • Fråga ditt barn om det förekommer alkohol. Visa ditt barn att du litar på honom eller henne, att du finns som stöd och att hon eller han kan komma och prata med dig när som helst.
  • Prata med andra föräldrar och hör om deras barn har kommit hem berusade. Om de har det är risken stor att även ditt barn har prövat alkohol.
  • Var vaken när ditt barn kommer hem. Ta dig tid att prata med honom eller henne och visa att du är intresserad av att höra hur kvällen har varit. Du behöver inte göra det till ett förhör men etablera vanan att man faktiskt pratar lite med varandra när man kommer hem och inte bara försvinner till sitt rum.
  • Besök de platser ditt barn brukar vara på. Gå ihop med andra föräldrar och visa er ute på kvällen. Koncentrera dig inte på ditt eget barn utan prata med andra ungdomar och hjälp dem som kan behöva det.

Att köpa ut eller inte

Att köpa ut till minderåriga räknas som langning och är olagligt. En del föräldrar tänker att det är bättre att de vet vad deras barn dricker än att barnen får tag på alkohol på andra vägar. Det är en bra tanke, men oftast dricker barnet mer än det föräldrarna köpt ut och föräldrarna är fortfarande inte medvetna om sitt barns konsumtion.

Om du inte köper ut till ditt barn innebär det att ditt barn har mindre mängd alkohol att dricka. Du visar även tydligt att du inte accepterar att ditt barn dricker alkohol.

Gå gärna igenom ditt eget spritförråd ibland. Det är inte ovanligt att flaskor fylls med vatten för att det inte ska märkas att det har försvunnit lite alkohol.

När barnet kommer hem full första gången

Det är viktigt att du sätter gränser och att du talar om för ditt barn att det inte är bra att dricka så mycket att man blir berusad. Prata med honom eller henne och tala om att du inte accepterar att han eller hon berusar sig. Här är det viktigt att du visar att du fortfarande älskar ditt barn och att du finns där som stöd. Var inte allt för hård. Försök att minnas din egen tonårstid och ha överseende, men visa samtidigt tydligt var du står.

Är du tydlig med att tala om vad du tycker vet barnet att du inte uppskattar att han eller hon druckit sig full, men att din kärlek är villkorslös.

Det är alltid bättre att ditt barn vet att det kan komma hem berusat - även om du inte gillar det - än att han eller hon försöker gömma sig och sover över hos okända människor.