Svar från Kristina Elfgren, överläkare vid kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
I Sverige insjuknar knappt 400 kvinnor varje år, även yngre kvinnor drabbas. Cirka 200 kvinnor dör varje år i livmoderhalscancer.
Alla kvinnor som har eller har haft ett aktivt sexualliv.
Livmoderhalscancer orsakas av en kronisk infektion med humant papillomvirus, HPV. Viruset överförs via samlag. Många partner ökar risken för smitta.
HPV, humant papillomvirus, är världens vanligaste sexuellt överförda infektion. Det finns många olika typer av HPV, varav vissa kan förorsaka cancer.
Man räknar med att merparten av alla sexuellt aktiva män och kvinnor någon gång under sitt liv kommer att få infektionen. HPV är mycket vanligt hos unga människor. Hos de allra flesta läker infektionen ut av sig själv. För några få blir infektionen kronisk.
En kronisk infektion med HPV kan i samverkan med andra faktorer, till exempel rökning, ge allvarliga cellförändringar på livmoderhalsen som i vissa fall kan vidareutvecklas till cancer. Flera tusen kvinnor opereras varje år på grund av cellförändringar.
Oftast får man inga symtom alls. Vissa typer av HPV ger könsvårtor, så kallade kondylom. Dessa orsakar inte livmoderhalscancer. Cellförändringar upptäcks vid cellprovskontroller.
Idag finns ingen behandling mot själva virusinfektionen, men cellförändringar kan behandlas. I de allra flesta fall läker även virusinfektionen ut då.
Nej, forskningen visar att infektion med HPV är en förutsättning för att livmoderhalscancer ska utvecklas.
Alla slemhinnor i underliv och svalg kan drabbas både hos män och kvinnor. Dessa cancerformer är dock ovanliga. Det innebär att även män i vissa fall kan utveckla cancer på grund av en HPV-infektion. Studier har visat att ett av vaccinen kan förhindra uppkomst av kondylom hos män.
Det finns två vaccin på marknaden. Båda skyddar mot infektion med HPV 16 och 18. De är registrerade för flickor oc kvinnor mellan 9 och 26 år. Ett av dem skyddar även mot infektion med HPV 6 och 11 och är även registrerat för pojkar mellan 9 och 15 år.
Vaccination bör ske före den sexuella debuten, det vill säga innan man har utsatts för de virustyper som ingår i vaccinet. Har man haft flera partner är effekten av vaccinationen mindre.
Vaccination kommer att erbjudas i barnvaccinationsprogrammet till alla flickor och från och med höstterminen 2010. Första gruppen blir flickor födda 1999.
Läkemedelsförmånsnämnden har fattat ett beslut om att båda vaccinen ska ingå i högkostnadsskyddet för läkemedel och gälla flickor mellan 13 och 17 år. Det innebär att de tre sprutorna kostar 1.800 kronor. Arvode för recept och besöksavgift på vårdcentralen tillkommer. Vaccinationen i barnvaccinationsprogrammet kommer att vara kostnadsfri och ges genom skolhälsovården.
Genom att använda kondom och inte ha många partner minskar man risken för att smittas med HPV.
Genom att regelbundet gå på cellprovskontroller kan man upptäcka cellförändringar. Alla kvinnor inom Stockholms län mellan 23 och 60 år kallas för provtagning vart tredje till vart femte år.
Vaccination före den sexuella debuten skyddar mycket bra mot infektion med HPV 16 och 18 som orsakar cirka 70 procent av all livmoderhalscancer. Övriga 30 procent orsakas av HPV-typer som inte ingår i vaccinen. Det är därför viktigt – även om man är vaccinerad – att gå på regelbundna cellförändringar. Behandling av cellförändringar sker på annat sätt.
Som vid all annan vaccination kan man ibland få en rodnad, känna ömhet eller bli svullen på injektionsstället. I enstaka fall kan man få lätt feber. Några allvarliga biverkningar har inte påvisats i de studier som genomförts.
Vaccination ges som injektioner i muskulaturen på överarmen eller låret vid tre tillfällen. Den andra injektionen ges två månader efter den första och den tredje ges ytterligare fyra månader senare. Injektionerna kan ges av sjuksköterska men endast på ordination av läkare. Komplett vaccination med tre doser är nödvändigt för fullgott skydd. Eventuell ytterligare påfyllnadsdos kanske kan behövas längre fram.