Provrörsbefruktning, IVF, betyder att ägg hämtas från kvinnans äggstockar efter hormonbehandling, och befruktas med mannens spermier. Detta sker i ett laboratorium. Sedan överförs det befruktade ägget till livmodern.
Provrörsbefruktning, IVF, innebär att ett eller flera ägg hämtas från kvinnans äggstockar och befruktas med mannens spermier. Detta sker i ett laboratorium. Innan ägg kan hämtas från äggstockarna måste kvinnan behandlas med hormoner. Sedan överförs ett ibland två, befruktade ägg till livmodern.
Provrörsbefruktning görs också i samband med äggdonation och ibland även vid spermiedonation.
Kostnader, väntetider och antalet befruktningsförsök varierar mellan de olika landstingen i Sverige. Här nedan får du svar på vart du och din partner kan vända er och vilken rätt till hjälp ni har om ni bor i Stockholms läns landsting.
Ofrivillig barnlöshet kallas det inom sjukvården när ett par under ett år försökt att bli med barn utan att lyckas. Den allmänna rekommendationen är att söka hjälp efter ett år.
Om någon av er har någon sjukdom eller skada som påverkar till exempel äggledarna eller spermieproduktionen bör ni kontakta sjukvården direkt för råd och utredning.
Innan det blir aktuellt med provrörsbefruktning utreds orsaken till varför ni inte får barn. Denna utredning görs av en gynekolog. Om det behövs vidare utredning och behandling skickar sedan gynekologen en remiss till Fertilitetsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.
Väntetiden till provrörsbefruktning på Fertilitetsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är för närvarande cirka ett och ett halvt år.
Väntetiden för provrörsbefruktning med donerade spermier eller ägg är oftast längre eftersom det kan ta tid att hitta lämplig spermie- eller äggdonator.
Kvinnan ska vara under 40 år vid varje behandlingstillfälle, även för den andra och tredje behandlingen. Detta gäller alla typer av behandlingar, även spermiedonation och äggdonation. För mannen gäller att han ska vara under 56 år vid varje behandlingstillfälle. Paret ska ha fyllt 18 år och ha en stabil relation.
Man betalar patientavgift för varje besök hos specialistläkare upp till högkostnadsskyddet. Därefter är besöken kostnadsfria. Högkostnadsskyddet gäller under ett år från det första besöket.
Kostnader för läkemedel tillkommer. De faktiska läkemedelskostnaderna i samband med en provrörsbefruktning är höga, cirka 15 000 kronor. Ni betalar 1 800 kronor, resten täcks av högkostnadsskyddet för läkemedel.
Provrörsbefruktning med donerade ägg eller spermier är något dyrare. Mottagarparet betalar idag för de omkostnader som donatorn har i samband med donationen, till exempel resa och förlorad inkomst.
Par som är ofrivilligt barnlösa har möjlighet att få upp till 3 försök med provrörsbefruktning under förutsättning att det kan anses medicinskt meningsfullt. Detta gäller par som genomgått den första IVF behandlingen efter den 1 oktober 2008.
Det finns även andra behandlingsalternativ vid barnlöshet. Se artikel gynekolog om du vill ha hjälp.