Har du druckit alkohol? Ville du själv dricka eller kände du pressen? Det är lätt att tro att alla andra dricker, men många väljer faktiskt att vänta tills de fyller 20, och en hel del vill inte dricka alkohol alls. En del dricker försiktigt och andra dricker sig rejält berusade.
Åldersgränsen 20 år på Systembolaget kan verka onödigt hög när det ställs krav på att man ska vara vuxen redan i tidiga tonåren, men den finns där av en anledning. Under tonåren växer kroppen, våra hormoner ska komma i balans och hjärnan ska utvecklas så att vi kan bli kloka vuxna. Kroppen är då extra känslig för vad vi stoppar i oss.
Risken att bli beroende är också större ju yngre du är. Åldersgränsen 20 år är enligt undersökningar en vettig gräns som är bra för de flesta.
En del går bara i högstadiet när de dricker alkohol första gången. Det kan vara vid lucia, valborg, nyår eller när man slutar skolan eller börjar efter sommaren eller bara en vanlig kväll. För dig som inte alls är intresserad av alkohol men vill vara med och ha kul kan det kännas pressande och jobbigt. Ofta blir man bjuden och dom tjatar att man ska festa och dricka, men man behöver inte dricka mycket. Du behöver faktiskt inte dricka alls. Det är helt upp till dig.
Att man har roligare när man dricker är mycket psykologiskt. Undersökningar visar att människor har lika kul när de tror att de druckit alkohol.
Om du dricker mindre eller avstår kommer din kropp att tacka dig genom bättre hälsa och kondition, men det kan vara svårt att säga nej. Ett tips är att tänka ut vad du ska säga. Prata gärna med dina föräldrar så de kan hjälpa och stötta dig. Till exempel kan du "utnyttja" dem och säga saker som ”mina föräldrar drar in studiebidraget” eller ”pappa blir galen om jag dricker” eller ”jag har lovat att komma hem snart”. Det är modigt att säga nej! Du kan också föreslå för dina kompisar att ni går till drogfria konserter eller discon. De ordnas ständigt av olika organisationer och skolor.
Om du har frågor om alkohol, prata med din skolsköterska, kurator, dina egna föräldrar eller någon kompis föräldrar eller någon annan du litar på.
Maria Ungdom är specialiserad på ungdomar och missbruk. Dit kan du och dina anhöriga ringa eller komma på ett besök och tala med erfaren personal. Här kan du få råd dygnet runt, tel 08-672 45 60.
eScreen är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Beroendekliniken där du själv kan se hur det står till med ditt drickande och få råd hur du ska gå vidare.
Här på Vårdomsorg kan du fråga via internet. Leta upp din fråga i Mina vårdkontakter.