Sitta, ligga eller stå – i vilken förlossningsställning vill du föda? Förlossningar ser olika ut och tar olika lång tid. Det är viktigt att hitta ställningar som känns bekväma för dig när du ska föda.

Under öppningsskedet och fram till krystningen är det bra att växla mellan olika förlossningsställningar. Ibland kan det vara lättare att föda fram barnet om man byter förlossningsställning även under krystningsskedet. Om utdrivningsskedet tar lång tid kan det vara bra att utnyttja kraften i en upprätt förlossningsställning.

Stående

Ibland gör det mindre ont om man är uppe och rör på sig. Under värkarna är det skönt att stå och hänga på partnern eller någon annan. Du kan även hänga på en gåstol, mot sängen eller någon annan möbel. För att ställningen ska fungera bra ska du stå med lätt böjda knän och ha benen brett isär. Försök att gunga på höfterna ibland. Glöm inte att andas och att titta upp då och då. Helst ska du ha så lite tyngd som möjligt på fötterna så att musklerna i bäckenet kan slappna av. När du slappnar av får barnet mindre motstånd när det tränger ner i bäckenet.

På alla fyra

Kvinnor som har ont i ryggen kan bli hjälpta av att stå på alla fyra. Det är en ställning som avlastar ryggen och dessutom ger dig bättre kraft vid krystningen. Det kan kännas bra att röra på och gunga fritt med höfterna. När du står på alla fyra minskar också obehaget du kan känna när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Ställningen kan göra det lättare för barnets huvud att rotera genom förlossningskanalen. För att kunna slappna av kan du växla mellan att sitta på huk under krystvärkarna och luta dig mer framåt i värkpauserna. Du känner själv vad som fungerar bäst för dig.

På huk

Om du sitter på huk och föder är det den här ställningen som ger bäckenet största möjliga utrymme. Du hindras från att knipa eller hålla emot med musklerna, vilket underlättar förloppet. Öva gärna på att sitta på huk redan under graviditeten så att du vänjer dig vid ställningen. Tycker du att det är jobbigt att sitta på huk kan du sitta på en låg pall. Din partner eller medföljare kan sitta på en stol bakom dig så att du kan stödja dig mot hans eller hennes lår.

Förlossningspall

Att föda sittande på en förlossningspall påminner ganska mycket om att föda sittande på huk. Bäckenet vidgas och det blir lättare för barnet att tränga ned. Pallen ger ett bra stöd och du kan slappna av i lår- och sätesmuskler. Din partner eller medföljare kan sitta bakom dig som ett extra stöd. Om utdrivningsskedet tar lite tid är pallen ett bra alternativ. Barnmorskan finns bredvid dig.

På knä

Att stå på knä i sängen med huvudändan uppfälld är en förlossningsställning som många kvinnor väljer. Här kan det vara skönt att ha en saccosäck mellan magen och sängen som extra stöd. Under värkpauserna kan du luta dig framåt och under krystvärkarna kan du halvsitta. En framåtlutad ställning kan avlasta ryggen under utdrivningsskedet. Om du blir trött i knäna och benen byter du ställning.

Halvsittande

Halvsittande är en av de vanligaste förlossningsställningarna. Som stöd för ryggen kan du ha en saccosäck eller din partner/medföljare som sitter bakom dig. Försök att ha knäna uppdragna så att bäckenet kan vidgas. Den här ställningen gör att svanskotan och kanalen som barnet ska ut genom riktas uppåt så att det blir en liten uppförsbacke. Det innebär att du inte får hjälp av tyngdlagen som vid en mer upprätt förlossningsställning. En fördel med den här ställningen är att du kan ha ögonkontakt med barnmorskan.

Liggande på sidan

Många kvinnor tycker att det känns bra både känslomässigt och fysiskt att föda liggande på sidan. Ställningen kan också underlätta om du känner obehag när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Att ligga på sidan är bra när du behöver vila. Dessutom förbättras blodcirkulationen. Du kan behöva få ett särskilt stöd för det övre benet. Om du väljer att föda liggande på sidan får du inte hjälp av tyngdkraften som vid en mer upprätt förlossningsställning.

Gynläge

Det här är samma ställning som du får ligga i när du gör en gynekologisk undersökning. Du ligger med benen vilande i benstöd i halvsittande ställning. På så sätt vidgas bäckenet, vilket kan göra det lättare att föda fram barnet. Den här ställningen används vid komplicerade förlossningar där barnmorskan behöver ge extra stöd och ha extra god uppsikt över förloppet. Kanske behöver barnet förlösas med sugklocka eller tång.

Illustrationer: Anna Ödlund

Vilken ställning är bäst?

Det är omöjligt att i förväg veta vilken eller vilka förlossningsställningar som är bäst för dig, men du kan läsa på och prata med din barnmorska innan det är dags. Generellt kan man säga att det är skönt att byta ställning då och då för att inte trötta ut delar av kroppen. Det är bra om din partner eller medföljare också har kunskap om förlossningsställningar. Då kan han eller hon lättare stötta dig både fysiskt och känslomässigt under förlossningen.

I dag kan du själv bestämma i vilken ställning du vill föda. Barnmorskan är lyhörd och stöttar dig och din partner eller medföljare.

Om du behöver vila eller kanske slumra till en stund kan du göra det även i upprätt ställning. Samla kraft genom att till exempel vila framåtlutad mot en saccosäck eller sitta på en stol framåtlutad mot sängen.

Ibland måste man föda i gynläge, alltså halvsittande med benen vilande i benstöd. Gynläge kan vara nödvändigt vid vissa medicinska ingrepp och vid sätesförlossning, det vill säga när barnet föds med stjärten först.

Barnmorskan kan också be dig att ligga på rygg för att det då är lättare att kontrollera barnets hjärtljud eller undersöka hur mycket livmodermunnen vidgats. Om du tycker att det är obehagligt att ligga säger du till.

Fördelar med att föda upprätt

  • Förlossningen går snabbare eftersom tyngdlagen gör att barnet lättare tränger ned.
  • Livmodern arbetar mer effektivt – tyngdlagen och livmodern strävar åt samma håll.
  • Andningen blir bättre och blodet syresätts effektivare. Blodcirkulationen i livmodern ökar och syresättningen till barnet förbättras. Du kan uppleva att smärtan minskar.
  • Risken för att värkarna ska avstanna minskar.
  • Trycket mot ändtarmen minskar.
  • Risken för illamående och kräkningar minskar.
  • Moderkakan lossnar lättare efter att barnet är fött.

Alla förlossningar är olika

Din förlossning kommer inte att vara någon annans helt lik eftersom alla har olika förutsättningar. Om du blir trött i benen eller ryggen, prova då en annan förlossningsställning och kombinera gärna olika ställningar. Det är bara din fantasi och de fysiska begränsningarna som sätter stopp för dina möjligheter att hitta nya lösningar. Personalen är med och stöttar dig och kan föreslå olika ställningar genom hela förlossningen.