I 79-åriga Ingegerds hall är båda glödlamporna i hallen trasiga och behöver bytas. Efter en bokning per telefon rycker Fixar-Malte ut till hennes lägenhet i Hallonbergen.
Fixar-Malte arbetar i Sundbybergs kommun, redo att ge äldre personer praktisk hjälp i hemmet. Han är i gott sällskap. Fixar-Christer i Lidingö stad, Botkyrkarfixaren och Hustomten i Sollentuna är några exempel på en liknande tjänst som finns hos kommunerna runt om i Stockholms län.
Tanken är att försöka minska antalet fallolyckor bland äldre. Varje år skadas många äldre i hemmet. Genom att hjälpa till med att till exempel byta gardiner, glödlampor och proppar vill man försöka minska antalet olyckor. Att flytta möbler, hämta saker i källare och på vind samt utföra enklare reparationsarbeten ingår också i fixarnas uppgifter. Tjänsten är gratis men material som nya glödlampor köper man själv. I vissa kommuner kan även personer med funktionsnedsättning få hjälp.
Träffpunkten i Hallonbergen är en mötesplats för områdets äldre. Här kan den som vill till exempel måla, handarbeta, vara med på bingo, låna en bok eller fika i caféet. Det är också härifrån som Fixar-Malte, alias Karl-Axel Emanuelsson, utgår när han ger sig iväg på sina uppdrag i Sundbybergs kommun.
Just den här dagen tar Karl-Axel emot en man som ska stämma de två pianon som finns i lokalerna. Han letar också efter en stege att ta med sig till Ingegerd som inte har en egen. I en plastmapp finns uppgifter samlade om vad som behöver göras hos vem.
- Det gäller att vara flexibel och att inte stressa. Det är ju ingen köp- och säljrelation precis, säger Karl-Axel.
Han tar det lugnt och brådskar inte. Istället för att boka en exakt tid brukar han säga att han dyker upp någon gång under förmiddagen.
- De äldre undrar ofta om jag har så mycket tid att vara hos dem, men jag vill inte jäkta på, säger han.
Ibland börjar han med någon uppgift, vilket kan leda vidare till något annat. Det kan till exempel röra sig om grovsopor som behöver tas bort.
- Det är roligt för de jag besöker är tacksamma som tusan.
Det är Sundbybergs kommun som betalar hans lön. Karl-Axel arbetar omkring 25 % av en heltidslön. Under den tiden hinner han hjälpa omkring 25 personer per månad. På ett år rör det sig om cirka 200 personer som får olika saker ordnat i sitt hem. Man ska bo i kommunen och ha fyllt 75 år för att få hjälp. Även personer med funktionsnedsättning kan anlita Fixar-Malte.
- En del besöker jag oftare än andra, men några stamkunder har jag inte. Det är många som vill få hjälp så vi försöker fördela besöken rättvist, säger Karl-Axel.
För att de äldre ska få reda på att Fixar-Malte finns annonseras bland annat i lokaltidningen. Pensionärsföreningarna delar ut information och de som fått hjälp berättar också för vänner och bekanta. Även hemtjänsten och biståndshandläggarna sprider budskapet.
Varför det blev Fixar-Malte och inte Fixar-Pelle? I Trelleborg finns föregångaren till Sundbybergs fixare, och han heter faktiskt Malte!
Ingegerd bor i en lägenhet ganska nära Hallonbergens centrum Båda lamporna i hallen har slocknat. Karl-Axel klättrar upp på stegen för att lösa problemet. Under tiden sitter Ingegerd i en fåtölj i vardagsrummet.
- För en tid sedan opererades mitt ena knä. Nu vågar jag inte klättra upp på stegar längre, säger hon.
Informationen om fixartjänsten hittade hon när hon städade bland sina papper. Ingegerd tycker det känns säkrare att låta en person från kommunen komma in i hemmet.
- Jag vill inte släppa in någon som jag inte känner till, säger hon.
Ett besök av Karl-Axel betyder också en pratstund, något som många uppskattar.
- Jag har märkt att de som jag är hemma hos upplever en större trygghet. De vet att de kan ringa om de behöver hjälp. Ofta har de inte släktingar i närheten som kan ordna sådant här, säger han.
Om han inte kan fixa det som de äldre behöver hjälp med försöker han guida vidare så att problemen kan lösas.
Förutom nya glödlampor vill Ingegerd få hjälp med att byta ut sina vardagsrumsgardiner. Hon säger att de hängt där ett tag och att det är dags för tvätt. När bytet är klart, tackar Ingegerd.
- Så bra det blev och vad ljust det är i hallen. Nu slipper jag bli så trött i ögonen.
Två utbytta glödlampor och ett par uppsatta röda sammetsgardiner senare ger sig Karl-Axel iväg på ännu ett uppdrag.