Fisk är näringsrik mat som vi gärna kan äta mer av – särskilt fet fisk. All fisk är rik på protein av hög kvalitet och mineral som selen, jod och fluor. Feta fiskar innehåller dessutom hög halt av fleromättade fettsyror – Omega 3-fett – och D-vitamin. Välj recept nedan.
Fisk kan tillagas på en mängd olika sätt – du kan koka, steka, grilla eller grava den. Fisk på matsedeln 3-4 gånger i veckan, varav fet fisk 1-2 gånger, är en hälsosam målsättning.
Koka inte fisken i fullt bubblande vatten – låt den bara sjuda. Det är när små, små bubblor drar sig mot vattenytans mitt – då är vattnet bara 90 – 98 grader. Fisk är färdiglagad när innetemperaturen nått 60 grader. Den behöver tas upp ur kokvatten eller ur ugnen redan vid 55 grader, eftersom temperaturen ökar cirka 5 grader efter uppvärmningen. En digital termometer är ett bra hjälpmedel för att kontrollera temperaturen inne i fisken. Ta inte fisksorterna i recepten alltför bokstavligt. Det går att variera med olika sorter.
Servera potatis, pasta eller ris till maträtten. Istället för ris kan du välja couscous eller quinoa. Välj gärna ett fullkornsalternativ av pasta och ris. Komplettera med råkost och lite vinägrett för en bra fettbalans eller kokta grönsaker om du föredrar det, samt bröd med lättmargarin och en frukt. Lämpliga portionsmängder av måltidstillbehören hittar du efter varje recept.
Örtbakad torskfilé med sauce verde och paprikasauté