Rörelse på recept kan i många fall vara den bästa medicinen. Det innebär att du får ett recept på en fysisk aktivitet som är anpassad till dina egna förutsättningar och önskemål. Aktiviteten blir en del av din behandling.
Rörelse sätter i gång flera hälsosamma förändringar i din kropp och själ. Motion kan därför fungera som en medicin som både förebygger och behandlar sjukdomar. Rörelse kan komplettera eller i vissa fall till och med ersätta läkemedel.
Fysisk aktivitet har bevisad effekt vid en mängd olika sjukdomstillstånd, till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, stroke, diabetes, bröst- och tjocktarmscancer, artros och depression. De positiva effekterna får du oavsett ålder eller träningsvana. Därför är det aldrig för sent att börja röra på sig!
Du kan få fysisk aktivitet på recept (FaR) utskrivet av läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster eller annan legitimerad vårdpersonal. Du får förslag på träning som är lämplig vid just din diagnos, men det är dina intressen och din livssituation som ska styra valet av aktivitet. Det kan vara promenad, stavgång, simning, vattengymnastik, styrketräning eller gympapass. Det kan stå qigong, yoga eller till och med trädgårdsarbete på receptet. Grundtanken är att det ska vara en pulshöjande aktivitet.
Du genomför aktiviteten på egen hand eller i grupp. Om du får recept på en gruppaktivitet kan du även få hjälp att hitta en grupp som passar. Det finns många olika aktiviteter och vissa grupper leds av speciella FaR-ledare. De är utbildade för att ta emot och stödja dig som får fysisk aktivitet på recept.
Aktiviteter som ordinerats på recept bedrivs oftast utanför sjukvården och kostnaderna ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård. En del föreningar och andra som erbjuder friskvårdsaktiviteter kan dock erbjuda ett lägre pris för deltagare med recept.
Den bästa motionen är den som blir av. Använd vardagens olika tillfällen till ”smygmotion”. Ta trapporna istället för hissen, cykla till arbetet, spela boll med barnen, promenera till affären. Vuxna behöver sammanlagt minst 30 minuters fysisk aktivitet om dagen och barn och ungdomar minst 60 minuter.
Du behöver varken träna hårt eller länge för att förbättra hälsan. Däremot behöver du göra det regelbundet. Hellre dagliga kortare promenader än bara en långpromenad i veckan. Allra bäst är att röra sig 30 minuter per dag – vid ett tillfälle eller uppdelat på två eller tre kortare pass. Särskilt viktigt för hälsan är att röra sig så att hjärtat slår lite fortare. Raska promenader, stavgång, simning och motionsgymnastik är exempel på aktiviteter som höjer pulsen. Styrketräning är ett bra komplement.
Att ändra sin livsstil och bli mer fysiskt aktiv i vardagen kan ta lite tid. Det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor. Försök igen, utan dåligt samvete! Sätt dina egna mål och ha tålamod. Om du har fått ett recept på fysisk aktivitet kan du kontakta den som skrev receptet för vägledning. En bra hjälp kan vara att notera aktivitetstillfällen på receptets baksida – eller föra dagbok på annat sätt. Då är det också lättare att följa upp resultatet tillsammans med läkare, sjukgymnast eller någon annan som skrivit ut receptet. Stegräknare kan vara ett sätt att hålla reda på hur mycket du rör dig varje dag – och också fungera som en morot för att upprätthålla din nya motionsvana. Att träna tillsammans med andra kan också vara ett stöd.
Om du vill få hjälp att komma igång och röra mer på dig – med FaR eller annan form av livsstilsförändring – kan du kontakta din vårdcentral, sjukgymnast eller annan mottagning.