EEG är en undersökning för att mäta förändringar i hjärnans elektriska aktivitet. Elektrisk aktivitet skapas när nervcellerna i hjärnan kommunicerar med varandra. Genom EEG kan man få information till exempel om epilepsi och demenssjukdomar eller hjärnskador. EEG används också för att mäta sömnen.

EEG är en förkortning för elektroencefalografi, vilket betyder mätning av den elektriska aktiviteten i hjärnan.

Vid många sjukdomar som drabbar hjärnan uppstår förändringar i hjärnans funktion. Med en EEG-undersökning kan man se sådana förändringar. En av de vanligaste anledningarna till att göra en EEG-undersökning är att man misstänker epilepsi. EEG används också för utredning av bland annat demenstillstånd och hjärnskador.

För det mesta görs EEG-registreringen när du är vaken. Om vaken-EEG är normalt kan du ibland behöva göra ett sömn-EEG eftersom typiska tecken på epilepsi kan komma fram speciellt när du sover. En liten bärbar digital utrustning gör det möjligt att registrera EEG dygnet runt under flera dagar. En EEG-registrering under längre tid ökar möjligheterna att fånga förändringar som kan tyda på epilepsi.

Den elektriska aktiviteten i hjärnan ser annorlunda ut när du sover. EEG under natten visar när du sover i djup sömn, i ytlig sömn eller i drömsömn. Med hjälp av EEG kan man skapa en profil över nattens sömn som gör det möjligt att värdera din sömnkvalitet. Detta är en avancerad och tidskrävande undersökning. Men vid utredning av svåra sömnstörningar kan din läkare i vissa fall beställa en sådan sömnprofil.

Så förbereder du dig

Om du tar mediciner kan du ta dem som vanligt. Ta med en förteckning över dina mediciner till undersökningen. En del mediciner kan påverka EEG-bilden. Det är därför viktigt för den som tolkar undersökningen att känna till din pågående medicinering.

Vaken-EEG

För ett vanligt EEG krävs inga särskilda förberedelser.

Sömn-EEG

Vid sömn-EEG ska du vara vaken en stor del av natten före undersökningen så att du på morgonen lätt somnar utan sömnmedel.

Du ska inte dricka kaffe eller te samma morgon.

Eftersom du är trött efter en sömnlös natt ska du inte köra bil till sjukhuset.

Långtids-EEG

Vid långtids-EEG bör du undvika kläder som måste dras över huvudet. Tänk också på att du inte kan duscha under registreringstiden. Under dessa dagar bör du inte tugga tuggummi eller annat tuggodis.

Så går EEG till

Vaken-EEG

Drygt 20 små metallelektroder fästs på särskilda ställen i din hårbotten. Elektroderna kopplas till EEG-apparaten som överför en bild av den elektriska hjärnaktiviteten till en bildskärm.

Under undersökningen får du ligga still och slappna av. Du blundar nästan hela tiden, men ibland blir du uppmanad att titta upp några sekunder. Ofta avslutas undersökningen med att du får andas häftigt ett par minuter. Därefter blinkar en lampa framför dina ögon några minuter.

Hela EEG-undersökningen tar ungefär en timme och den gör inte ont.

Sömn-EEG

Vid sömn-EEG får du också elektroder i hårbotten och sedan får du lägga dig på en säng och sova en eller två timmar.

Långtids-EEG

Långtids-EEG innebär att du får elektroder i hårbotten som täcks av en mössa. Sladdarna från elektroderna går till en datoriserad EEG-apparat som du bär i en liten midjeväska. Den väger ungefär ett halvt kilo.

En gång varje dygn under mätningen ska du komma till den neurofysiologiska avdelningen för att föra över registreringen till neurofysiologens dator för analys.

Under dessa dagar skriver du en dagbok över vad du gör, till exempel när du sover och när du äter.

Efter EEG

Efter EEG-undersökningen kan det finnas kvar små rester av kontaktsalvan i håret. Ofta går det att kamma bort. Om du vill kan du tvätta håret på den neurofysiologiska avdelningen.

Provsvar och resultat

Efter undersökningen analyserar läkaren EEG-aktiviteten och gör en bedömning. Svaret skickas till den läkare, som har beställt EEG-undersökningen. Det tar vanligen högst en vecka för din läkare att få svaret.

Risker

Undersökningen är ofarlig.

Kostnad

För att få reda på vad den här behandlingen kostar klicka på länken Avgifter till höger eller hör med mottagningen. Du betalar samma avgift oavsett om du går till den landstingsdrivna vården eller till någon privat vårdgivare som landstinget har avtal med.

Fråga om råd

Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta avdelningen som ska undersöka dig eller den som har skickat dig för undersökning.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

De flesta undersökningar görs antingen direkt när du besöker vården eller så får du en remiss. Om du tror att du behöver undersökas kontakta vården.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.