Ju mer kunskap du har om alkohol och dess påverkan på kroppen, desto lättare har du att skaffa dig ett sunt förhållande till att dricka alkohol. Många förknippar ledighet med alkohol. När vi har semester tillåter vi oss att ha ett lösare förhållande till hur vi dricker. Då är det bra att veta hur vi påverkas.

Hur påverkas kroppen

Hjärnan påverkas av alkohol. Hjärnan är mycket känsligare för enstaka stora doser alkohol än för regelbundna små. Det är bättre att sprida ut drickandet än att bli väldigt berusad en gång i veckan.

Hög alkoholkonsumtion under längre tid ger risk för höga blodfetter och högt blodtryck.

Levern tar mest stryk när du dricker. Leverns uppgift är att rena kroppen. Dricker du för mycket hinner levern inte med.

Dricker du normalt eller lite är det mycket liten risk för skador, men det är lätt att glömma att alkohol också innehåller många kalorier.

Alkohol – ett könsbyte

Dricker man stora mängder alkohol under lång tid påverkas de manliga och kvinnliga könshormonerna.

Hos kvinnor kan halten av manligt könshormon öka samtidigt som halten av kvinnliga könshormoner sjunker. Kvinnor som dricker mycket under lång tid kan därför få ett maskulint utseende.

Män får lägre testosteronhalt redan vid en vanlig fylla. Hos män som dricker ofta och mycket kan testiklarna skrumpna och kroppen anta mer kvinnliga former.

Kvinnor och alkohol

Kvinnans kropp är känsligare än mannens. Kvinnor väger ofta mindre än män. Kvinnokroppen innehåller mindre vätska som alkoholen kan spädas i. Dessutom är kvinnans lever mindre än mannens och har därför mindre möjlighet att bryta ner alkoholen.

Tumregel

En tumregel är att en kvinna tål hälften så mycket alkohol som en man, både om man ser till akut påverkan, berusning, och till hälsorisker på sikt.

Alkohol och bilkörning

"Visst kan jag köra", "vi kör ju bara på små grusvägar", "polisen håller inte till här ute", "jag har ju bara tagit något glas – och det var flera timmar sen". Känner du igen argumenten?

Tyvärr finns det inga undantag. Förmågan att köra bil blir rejält nedsatt när du druckit alkohol, även dagen efter. Det finns inga men. Är olyckan framme är det något du får leva med resten av ditt liv.

Ta inga risker

Vad ska man då göra? Det finns många lösningar. Du kan åka kommunalt, sova över, åka med någon annan eller dricka alkoholfritt.

Visst kan man också dricka minimalt och sedan vänta många timmar innan man sätter sig i bilen, men hur du påverkas av alkohol skiftar från dag till dag beroende på hur du mår, vad du ätit och hur du sovit. Varför ta risken?

Fördelar

Finns det bara dåliga saker att säga om alkohol? Enligt vissa studier finns det några konkreta fördelar med alkohol. Små mängder alkohol kan enligt vissa studier förebygga diabetes, men dricker man mycket kan det istället orsaka diabetes.

Viss forskning har även visat att ett lågt intag av alkohol skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, men det finns också rapporter som motsäger det.

Det kan kännas som att du mår bättre efter ett glas. När du dricker frigörs dopamin i hjärnan, som är ett ämne som får nervositet och vissa hämningar att släppa.

Måste vi ha dåligt samvete?

De flesta vuxna dricker alkohol någon gång. Varför är det så mycket diskussioner runt något som de flesta gör? Media rapporterar ständigt att införseln av alkohol per person har ökat markant i Sverige. Är det verkligen så hemskt att dricka?

Alkohol i små mängder utspritt på hela veckan, inte en jättefylla varje lördag, är inte farligt. Alkohol i små mängder tillsammans med god mat, festligheter och vuxna människor som mår bra gör de flesta gott.

Reflektera över ditt drickande med jämna mellanrum och fråga dig vilka fördelar och nackdelar som finns med din konsumtion.

Varva vinet med att dricka vartannat glas vatten under kvällen. Använd ditt förnuft. Det är så vi bör se på vårt drickande. Då får vi en sund relation till alkoholen. På så sätt kan den berika våra liv.

Fråga om råd

Undrar du något om beroenden? Kanske har någon annan undrat samma sak. Leta upp din fråga eller ställ en fråga själv till personal inom vården. Klicka på Hitta frågor och svar till höger. De som svarar har inte möjlighet att svara på alla frågor.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Alkohollinjen

Du kan också ringa till Alkohollinjen. De ger stöd per telefon till dig som vill ha hjälp att förändra dina alkoholvanor och till anhöriga som behöver stöd. Samtalet är kostnadsfritt och den som ringer kan vara anonym. Du når Alkohollinjen på telefon 020-84 44 48.

Sök vård

Om du har frågor om alkohol och dess risker eller behöver hjälp kan du vända dig till din husläkare, företagsläkare, ringa Alkohollinjen eller ta kontakt med någon av länets beroendemottagningar. Det finns också flera stödorganisationer som arbetar med alkoholberoende.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Råd till anhörig

Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation.

Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.

Du kan också ringa Alkohollinjen om du behöver stöd. Klicka på Alkohollinjen till höger.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.