Diskbråck betyder att disken, den stötdämpande skivan mellan ryggradens kotor, brustit. När disken buktar ut kan den trycka mot nervrötterna i ryggradskanalen vilket gör ont. Du kan känna en molande värk som ibland strålar ned i benet. Sök vård om du har domningar eller känner dig svag i benen eller inte blivit bättre efter två till tre veckor.
Diskbråck får du oftast i den rörliga delen av ryggen, framförallt i ländryggen. I de flesta fall bildas diskbråcket utan att du gjort något särskilt. I enstaka fall kan det bero på att du till exempel har lyft tungt, vridit eller böjt ryggen på ett särskilt olyckligt sätt.
Diskbråck i ländryggen kan påverka nervrötterna i ryggen och ge utstrålande smärta i benet, även kallad vardagsmotion: cykla till affären, gå i trappor istället för att ta hissen, cykla eller gå till jobbet eller gå en bit om sträckan är för lång.
Ungefär fem procent av dem som opereras för diskbråck får ett nytt diskbråck på samma ställe i ryggen. Det anses inte vara någon skillnad på återfallsrisk om man opererats eller inte.